Slugtrap
Ny fälla tar kål på mördarsnigeln
En ny fälla för att bli av med den så kallade mördarsnigeln har lanserats. Med en unik metod lockas den fruktade mördarsnigeln in i fällan.
Äntligen kan alla som besvärats av mördarsnigeln glädjas av sina växter igen, säger Anders Nyberg, uppfinnare och konstruktör av den nya fällan.
Tusentals och åter tusentals är de som de senaste åren drabbats av mördarsnigelns härjningar i våra land och trädgårdar. För varje år har allt fler trädgårdsentusiaster sett sina nyplanterade växter ätas upp av den rödbrunfärgade marodören som härjar i snart sagt varenda trädgård, odlingslott eller grönsaksland.
Uppfinnaren Anders Nyberg, som själv har en liten täppa som han brukar påta i, drabbades också av mördarsnigeln för några år sedan. Han prövade diverse medel och fällor dock utan resultat.
Full av sniglar
Trött på att se sina blommor, grönsaker och kryddväxter förstörda och i många fall helt uppätna, började han skissa på en fälla för mördarsnigeln. En prototyp togs fram och provades därefter under en säsong. Fällan visade strålande resultat.
På morgonen när jag skulle tömma fällan fanns där cirka 50-60 sniglar i behållaren. Likadant morgonen därpå. Och morgonen därpå. Sakta men säkert började sniglarna försvinna samtidigt som jag fick behålla de blommor och växter jag planterade, berättar Anders.
Snigelfällan, som fått namnet Slugtrap, är en 17 cm hög behållare som grävs ner i marken. Fällan består dels av ett ytterhölje, i ytterhöljet placeras fångstbehållaren som innehåller ett unikt lockbete. Detta lockbete har en mycket stark dragningskraft på sniglarna. Lockbetet får in sniglarna i fällan där de sedan dränkts och dör.
Ofarligt ämne
Själva lockbetet består av ett organiskt, biologiskt nedbrytbart ämne som är helt ofarligt för människor, djur och natur.Fällan gör inga stora ingrepp i trädgården. Den är diskret och grävs ner till största delen, endast ett litet lock på fångstbehållaren syns ovan jord, förklarar Anders Nyberg.
Snigelfällan töms därefter en gång om dagen, vanligtvis är den då full av mördarsniglar. Lockbetet går dock att återanvända. Därefter går det med fördel att kompostera snigeln - viktigt är dock att använda en sluten kompost då sniglarna är kannibaler, de mumsar gärna på sina döda kompisar.
Den första snigeln upptäcktes i Skåne 1975. Därefter har den spritt sig lavinartat över hela Sverige. Har snigeln lyckats etablera sig är den mycket svår att bli av med. Den förökar sig i en oerhört snabb takt. En enda snigel kan lägga cirka 300-400 ägg som efter cirka sex veckor är färdigutvecklade sniglar.
Med denna nya fälla kanske vi äntligen kan få stopp på mördarsnigelns framfart!