Planera din trädgård 4 - form & höjder
Av Katarina Kihlberg
Låt oss först göra en sammanfattning av hur planeringen av trädgården har sett ut hittills!
Först av allt betonade Karin Malmberg hur viktigt det är att tänka på vilken funktion trädgården ska ha för dig och din familj och vilken ambitionsnivå ni vill ha.
Grunden i alla planering är att trädgården ska vara anpassad efter behoven och önskemålen hos dem som ska vistas i den och sköta den.
Nästa steg är att tänka på vilka förut- sättningar som råder i din trädgård: jord, läge, utseende på huset med mera.
Och senast talade vi om vikten av att fundera på vilken skötselnivå din trädgård ska ha – hur mycket tid, och pengar, är du och din familj beredd att lägga på den.
Planeringen har nu kommit en bit på väg och det är dags att börja tänka mer konkret på trädgårdens formgivning, hela tiden med de olika stegen ovan i åtanke.
Form och skötsel hör ihop!
Hur formgivningen ser ut i din trädgård påverkar för all tid skötselnivån. − Undvik exempelvis att få småsnuttar av gräsmatta som ska kantskäras och klippas regelbundet för att det ska se snyggt ut. Kanske blir det bättre med marktäckare och någon stilig buske eller ett fint träd. Då blir det en snygg yta som enkelt ses över en gång på våren och möjligen hösten, säger Karin Malmberg.
Organiska eller geometriska former
− Geometriska former används ofta till t.ex. nyfunkishus och om man vill ha ett lite modernare eller striktare formspråk medan de organiska formerna känns mer förknippade med naturen och landskapet, berättar Karin.
För att komma till sin rätt kräver de organiska formerna i regel lite större utrymme än de geometriska. Man behöver kunna ta ut svängarna helt enkelt! På en mindre tomt är det därför praktiskt med geometriska former eftersom de har raka kanter och gör det lättare att få plats med det man helst vill. Det är också oftast det mest ekonomiska alternativet för med få kapningar av sten och andra hårda material.
Växterna mjukar upp formen!
Låter det kantigt med de geometriska formerna? Ingen fara − växterna mjukar alltid till intrycket vilken form du än väljer. − Bäst resultat blir det oftast om man kör en formstil rakt av! Men en och annan kontrast kan såklart också bli lyckad, säger Karin.
Gilla höjderna!
− Har din tomt en höjdskillnad bör du se det som en tillgång och skapa något fint kring övergången, såsom en indragen trappa i natursten med rabatter runt eller bara några stora prydnadsgräs. Ett annat förslag är att anlägga en solgrop i lågpunkten där man kan få en varm och mer vindstilla plats för goa fikastunder, föreslår Karin
Att arbeta med de naturliga förutsättningarna som finns i din trädgård är oftast mer ekonomiskt och en vackrare och mer långsiktig lösning än att modulera om hela trädgården. En inplanerad stödmur kan ibland vara nödvändig för att få mer plan vistelseyta på en sluttande tomt men är oftast något du bör ta hjälp med att anlägga.
− Det är naturligtvis en ganska komplex uppgift att samla alla önskemål och förutsättningar i en funktionell, snygg och väl formgiven trädgård, men det är i alla fall bättre att ha tänkt en del än att bara planlöst gräva ner fina växter som man inte kunnat motstå att köpa i handelsträdgården. Så som nog en trädgård oftast annars blir till, avslutar Karin.
I nästa avsnitt av Planera din trädgård fortsätter vi att prata om formgivningen.
Läs också!
Planera din trädgård på vintern Planera din trädgård 1 - funktion & ambition Planera din trädgård 2 - förutsättningar Planera din trädgård 3 - skötselnivå Planera din trädgård 5 - utblickar och insynsskydd Drömmare är vi allihopa