Massförekomster av små vårblommor
Det är underbart med massförekomster av små vårblommor! Tänk bara på skogar fulla av vitsippor!! Man blir alldeles andlös av en sådan syn!
Men det är inte bara vitsippor som kan bilda formiga mattor om de får breda ut sig i fred. Det gör ju också liljekonvaljer, som man kan hitta tusentals av i en lundskog och vårlök, Gagea lutea, som sprider sig på fuktiga ängar och bildar gula, täta tofsar. På sina håll kan man hitta hela lundar fulla med ramslök, Allium ursinum.
Även styvmorsvioler, Viola tricolor, är duktiga på att klä våra berghällar och torrängar med vackra lila/vita mattor.
Sedan har vi ju den folkviseljuva gullvivan, Primula veris, som också är duktig på att sprida sig om den lämnas ifred. Och det måste man, då den i likheten med blåsippan, Hepatica nobilis, är fridlyst.
I många äldre trädgårdar där lökarna har fått vara i fred i decennier, kan man se underbara mattor av en enda sorts vårblommor växa i mängd. Man kanske har haft en näve lökar i början som man grävt ner, sedan har de spridit sig både via frö och sidolökar.
Sådana växter som kan bilda mattor är till exempel följande:
Scilla, Scilla sibirica.
Malkannunneört, Corydalis malkensis. Även vissa andra arter av Corydalis kan bilda större samlingar.
Stor vårstjärna, Chionodoxa luciliae. I viss mån även liten vårstjärna, Chionodoxa sardensis.
Snöklocka, Leucojum vernum.
Snödroppe, Galanthus nivalis.
Vintergäck, Eranthis hyemalis.
Porslinhyacint, Puschkinia scilloides.
Vårkrokus, Crocus vernus, med flera andra krokusarter.
Lite mer ovanliga sorter som också kan sprida sig är t.ex. flocktulpanen, Tulipa tarda, våririsen, Iris reticulata, kungsängsliljan Fritillaria meleagris och i sydligaste Sverige där den är någorlunda härdig, den exklusiva jungfruskon Pleione formosana.
Så om du önskar en blommande vårmatta under t.ex. fruktträd, kan du plantera lökar av någon av dessa växter i gräsmattan. Du kan starta med lite större mellanrum på lökarna, så där 20 - 30 cm, de växer ihop så småningom om de får vara ifred.
Lämna gräsmattan i fred under tiden vårblommorna blommar och bildar frö, sedan kan du klippa den som vanligt igen när blommorna har hunnit fröa av sig och gått i vila på försommaren.
Bikupor i vitsippsäng med den inte alltid så välkomna svalörten