Mässan Nordiska trädgårdar
Vårens starthändelse för många trädgårdsmänniskor är den stora trädgårdsmässan i Älvsjö, så även för mig. Väl hemkommen med en och annan pelargon- och fuchsiaplanta och annat smått och gott, kan man bara känna sig nöjd.
Mässan var starkt influerad av bröllopsyra. Många montrar hade tagit fasta på det stundande prinsessbröllopet och gjort något vackert och romantiskt för att hedra det kungliga brudparet i synnerhet och alla andra brudpar också.
Larsvikens "knöliga" hyllning var i form av Viktorias och Daniels emblem gjord av potatis! Kul!
Den mest omtalade installationen med en underbar blomstersoffa var säkert idéträdgården "Fjäriln vingad syns på trädgårdsmässan" som kom trea bland idéträdgårdarna. Montern var skapad av trädgårdsjournalisten Monika Langlet och floristen Gun-Britt Ståhl. Det är kronprinsessan Victorias släkthistoria som är i fokus i ”Fjäriln vingad”. Den för tankarna till en solig vårdag ute hos sessorna på Haga. Det är ju också på Haga slott som Victoria och Daniel ska flytta in.
Wij trädgård från Ockelbo hade naturligtvis en motsvarande hyllning för Daniel. En vacker brudbukett får illustrera denna monter.
Till den bästa idéträdgården valdes Tjörns trädgårdars Orkidéer på hög höjd. Juryns motivering: "Skapar en spännande förnimmelse av en trädgård långt från vår vardag och som väcker nyfikenhet. Mångfalden av växtlighet är påfallande men upplevs som okonstlad".
Tvåa blev Säbyholms Utbildningars Från folkhemmet in i framtiden.
Trea blev Svenska Moderådet i samarbete med Mäster Grön och var säkert den modigaste bröllopshyllaren, de hade nämligen två tjejer på sin magnifika "blomstertårta" klädda i bröllopsklänningar som var designklassiker från olika årtionden.
Även balkongerna gick i bröllopets tecken. Det var romantiska installationer i allihopa och flera hade hängt ut vackra brudklänningar. Huddinge-Botkyrka Trädgårdssällskaps balkong, gjord av Nina Granath, blev den bästa balkongen.
Priset för Bästa montern delades ut till Skavanker, som enl. juryn speglar utställarens affärsidé att värna om svenskt hantverk och tradition. Montern var omsorgsfullt byggd in i varje detalj.
Tvåa kom Rara växters frömonter med motivering "Ett annorlunda sätt att exponera ett utbud. Enkelt, tydligt och överskådligt, samtidigt färgglatt och inspirerande".
Trea blev betongföretaget Stakas monter. "Inspirerande presentation av olika byggnationer i sten i symbios med grönska ger en harmonisk och rofylld balans".
Till Årets Trädgårdsbok 2009 som initierades av Stockholms Gartnersällskap på Bokmässan i Göteborg, har besökarna på Trädgårdsmässan i Älvsjö valt "Trädgårdsvisioner" skriven av Hannu Sarenström, utgiven av Prisma.
Man hade också en fågelholktävling, där skolklasser hade gjort roliga holkar med anknytning till sin egen kommun.
Elmia Garden Award för årets bästa trädgårdsprodukt gick till Hasselfors odlingsram, som man kan ha till mycket!
På torsdagen avtäcktes Årets Pelargon 2010 av trädgårdsmästare Bosse Rappne. Årets pelargon utses av Mäster Grön och administreras av Blomsterfrämjandet.
Det blev gruppen äggskalspelargoner i år. Det är blommans kronblad som är det roliga hos dessa, de har oregelbundna och olika stora fläckar, prickar, stänk eller streck i avvikande färg, vanligen rött. Varje blomma varierar och det finns inget specifikt återkommande mönster, vissa av kronbladen kan till och med vara helt enfärgade.
Bosse kommenterade den så här: "Randig, prickig, fläckig eller strimmig. En tålig vän som trivs på den moderna inglasade balkongen, där det ofta är alldeles för varmt och torrt. Den utelämnar allt åt fantasin och torde gå under devisen: Man får vara som man är när man inte blev som man skulle."
Skåne hade satsat på en stor, vacker monter där även trädgårdsredskap hade fått stickade "kläder"! Man hade planterat gullvivor, lungört, backsippor och andra vårblomster som påminner om den tidiga våren i Skåne. Inom bokhäck och buxbom hade man en ”finträdgård” med sittgrupp och en häftig staty, de ska leda tankarna till landskapets många slottsträdgårdar.
Lisebergs stora monter var som vanligt hänförande vacker. I år hade man satsat på massor med magnolior i vita, rosa och lila nyanser av ett 40-tal olika sorter. Magnoliorna hade fått sällskap av azaleor, orkidéer, rhododendron, vårhyacinter och julrosor samt bonsaiklippta buskar!
Många andra utställare hade både roliga och vackra saker att visa. Tage Andersens gods Gunillaberg hade en monter som var grisigt värre, de visade nämligen bökande, livs levande hängbuksvin!
En glad herre sålde blommiga trädgårdshattar för både damer och herrar.
En glad tjej hade kommit på en bra idé att sälja färdiga rabatter av olika slag, d v s planer gjorda på stort papper med rätt avstånd mellan växterna och som man kunde lägga på den iordningställda jorden och plantera de rekommenderade växterna i hålen på papperet. Samma idé fanns också med frön men det tar ju längre tid att så än plantera färdiga växter.
Många gröna sällskap stod för rådgivning av olika slag. FOR, FritidsOdlingens Riksorganisation, hade hela B-hallen för sig. Här kunde man ställa frågor till experter av vitt skilda slag.
Odlande och grönsaker fick en särskild plats i Riksförbundet Svensk Trädgårds monter och odlarexperter som Åke Truedsson, Lena Israelsson och Svensk Trädgårds egna rådgivare medverkade.
Färdiga rabatter med ägaren Linda
Grisigt, Tage Andersens Gunillaberg
Huddinge-Botkyrka trädgårdssällskap