Kryddor - en julutställning
En upplevelse för alla sinnen
Det heter årets julutställning i Göteborgs botaniska trädgård i år. En mycket varierad, väldoftande kryddutställning har byggts upp i växthuset.
Och visst doftar kryddorna jul, vi har ju kanel i julgröten! Andra juldoftande kryddor som nejlika, ingefära, saffran, pomeransskal och kanel har vi i glöggen, i pepparkakor och i julbaket i övrigt.
För att inte tala om humle i julöl och örtkryddor i snapsen. Eller varför inte pröva på en saffransnaps!
Julsenap till skinkan och lutfisken har också sin givna plats. Man kan under visningarna få en demonstration i gammaldags senapsmalning med en kanonkula!
Chili finns att se både på växten och i torkad form. Den innehåller mer vitamin A än morötter och den finns från alldeles milda, paprikaliknade sorter till jättestarka, brännande saker! 1 miljon scoville (SHU) lär vara den starkaste idag. Scoville eller SHU (Scoville Heat Units) är en enhet för att mäta den upplevda hettan orsakad av förekomsten av capsaicin i chilin. Skalan uppfanns av Wilbur Scoville år 1912.
Man ska inte "släcka" chilibrännan med vatten, öl eller alkohol, då blir det ännu värre. Ta mjölk eller filmjölk istället. Och akta dig för att stryka dig i ögonen om du nyss har hanterat chili!
Man presenterade också en hel del för oss okända blandkryddor, många tänkta för att förhindra gasbildning i magen. Används i första hand i många asiatiska länder, där bönor och ärtor ofta är huvudingredienser i maten.
Utställningen öppnade på fredagen den 14 november och pågår varje dag, förutom vissa dagar under jul- och nyårshelger, fram till och med söndagen den 6 januari mellan kl. 10 och 16.
Sakkunniga visningar äger rum lördagar och söndagar i november och första helgen i december. Dessutom guidas utställningen på tisdagskvällen 1 december kl. 18.00.
Dessutom finns en ny liten bok om kryddor att köpa. Det tidigare kryddhäftet hade 18 år på nacken så det var dags att komma med en ny. Finns att köpa i Botans Infobutik, pris 100 kr.