Kakao
Kakao - en dryck för gudar.
Fredagen den 17 oktober, i strålande solsken men med höstens krispighet i luften, invigde Göteborgs botaniska trädgårds nytillträdde prefekt Mari Källersjö en läcker utställning i Floras Rike.
Utställningen handlar såväl om själva kakaoväxten, Theobroma cacao, som är ett stort träd, som om chokladframställning. Under invigningsdagen hedrade den franske chokladmakaren, le chocolatier Sylvain Marron, utställningen med sin närvaro och sin konstfärdighet.
Förutom flera kakaoträd i olika storekar med och utan frukter och med kakaoflis som marktäckning i krukorna, visades kakaoblommor och -bönor och vad man kunde göra av dem. Det visades också några chokladkryddor som vanilj och chili (!) och så tornade det upp sig en flera meter hög sockerrörsplanta i ett hörn av rummet! Choklad utan åtminstone en gnutta socker skulle ju vara alldeles för beskt! Men visst, där såldes det kakor med 100% kakao också, förutom allt från 50% och uppåt.
Utställningsansvarige, intendent Magnus Neuendorf, berättade om kakao. Han sa att den såväl botaniskt som kulturhistoriskt är en mycket intressant växt. Hos den art som ger kakao och choklad är de rödvita blommorna närmast diminutiva, knappt en centimeter stora, och sitter direkt på stam och grenar. De pollineras av små myggor, som emellertid inte alls hinner med att besöka varje blomma; man räknar med att blott en enda av femhundra blir pollinerad. När så ändå sker växer en några decimeter stor kakaofrukt ut, inte olik en amerikansk fotboll, fårad och färgad i grönt, gult eller rött.
Det är fruktens frön, kakaobönorna, som människan är ute efter. Och det har hon varit i tusentals år. När spanjorerna erövrade aztekernas rike - nuvarande Mexiko - på 1500-talet var den komplicerade konsten att framställa choklad känd sedan mycket länge. Kunskapen om kakao har fördjupats ytterligare i modern tid och idag odlar man speciellt utvalda sorter för att få en så välsmakande choklad som möjligt. Saken blir ju inte heller sämre av att kakao och choklad i måttliga doser är nyttigt. Förutom den muskelstimulerande alkaloiden teobromin, förekommer där också fenoler med den förträffliga egenskapen att kunna neutralisera kolesterol i blodet. Teobromin är dock giftigt för hundar, det orsakar skakningar, kramper och diarré hos dem.
Utställningen KAKAO visas i trädgårdens utställningshall, Galleri Floras Rike, i omedelbar anslutning till Botaniskas butik och pågår varje dag mellan kl. 12 och 18 fram till och med söndagen den 26 oktober.
Det blir visningar på fredagar, lördagar och söndagar kl. 12, 13, 14 och 15. Då demonstrerar också samarbetspartnern Berzelii choklad och konfekt hur choklad tillverkas.
Allt som allt, en mycket sinnlig utställning som värmer gott i höstens kalla vindar.
Färska kakaofrukter från Colombia