Fruktutställning med fakta och inspiration
Av Sylvia Svensson Botans utställning om svenskodlad frukt – äpplen, päron och plommon – har arrangerats varje år sedan 1979.
Under utställningen kan besökarna ta med sig frukt de vill ha sortbestämd och också få svar på frågor om sjukdomar och skadeangrepp på fruktträden i den egna trädgården.
– När man köper ett nytt hus med fruktträd på tomten vet man ofta inte vad det är för fruktsorter som växer på träden. De flesta tycker det är roligt att veta och kommer till oss för att få frukten bestämd. Vi vill att man ska ta med sig 3-4 välutvecklade frukter av var sort för att vi ska kunna göra en bra bedömning, säger Björn Aldén som har ansvarat för utställningen på Botaniska i 32 år.
Fruktexperterna Björn Aldén, Robert Daun eller Rolf Eskilsson finns på plats varje dag under utställningsperioden och svarar på frågor, bland annat ger de råd om äppelsorter för allergiker och tipsar om sjukdomsresistenta sorter.
– Många har ju stora bekymmer med äppelskorv, men dessa sorter är näst intill resistenta: ’Mio’, ’Katja’, ’Aroma’ (bara lite skorv), ’Ingrid Marie’, ’James Grieve’, ’Filippa’, ’Frida’ och ’Fredrik’. Den sistnämnda är en ny sort som dessutom ska passa för allergiker. 'Frida' är också en ny sort som man har stora förväntningar för. Tyvärr ingen bild på 'Frida', den fanns inte att få till utställningen ännu.
Äppelfavoriter!
Björn Aldéns berättar om sina äppelfavoriter och väljer sorter med olika mognadstid.
Sommaräpple: ’Gyllenkrooks Astrakan’ Tidigt höstäpple: ’Mio’ Sent höstäpple: ’Gravensteiner’, som kan lagras till jul och ’Kim’ för långtidslagring Juläpple: ’Cox Orange’, ’Ingrid Marie’ Sent vinteräpple: ’Cortland’ som måste lagras för att bli bra
För en liten trädgård rekommenderar Björn ett svagväxande familjeträd eller ’James Grieve’, gärna spaljérade. För kallare zoner 4-6 är ’Rödluvan’ bra.
Stor, större...
Varje år verkar äpplena bara bli större! Även i år uppvisar sorten 'Warner's King' årets rekordäpple som väger 652 gram! Björn säger att det är regnet som får äpplena att bli så stora.
#Tävla med ditt äpple#
Botan vill veta om du har ett äpple som väger mer? Ta med det till utställningen så kan du vinna ett pris. De tre första äpplena som väger mer än 652 gram får ett presentkort i Butiken.
Svårt med päronrost
På päronfronten rör sig diskussionen ofta kring den fruktade päronrosten. Man har stora svårigheter att odla päron på många ställen p g a päronrost. Det beror oftast på att det finns trädgårdsenar, som sävenbom och kinesiska enar i närheten och som rostsvampen värdväxlar med. Björn rekommenderar sorten 'Göteborgs Diamant', som kan spaljéras då den annars blir ett jätteträd.
Stolpboden skyddar frukten
Utställningen Äpplen, päron, plommon hålls i Botaniskas Stolpbod , det äldre förrådshuset som förr användes för förvaring av mat. Det står på stolpar för att hindra skadedjur att ta för sig av maten. Det avskalade och oisolerade huset har inte bara ett bra klimat för frukten som lätt blir dålig i rumstemperatur, det ger också en vacker inramning till de olika frukter som visas.
Öppet hus för skolor Botans pedagog tar hand om klassens elever och berättar om svenska äpplen. I det sammanhanget bjuder man också på provsmakning av ett antal sorter. Ingen avgift, ingen föranmälan! 26–30 september kl. 9–12.