En underbar, gammal trädgård i Torslanda
Vi har haft glädjen att få uppleva under många år, och under olika årstider en väletablerad, uppvuxen trädgård i Hjuvik med mycket karaktär. Låter kanske som vinprovning, men jämförelsen med vinprovning är kanske inte så illa ändå, för både vin och trädgård blir bättre med åren!
Trädgården anlades för sådär 30 - 35 år sedan. Ägarna började i rätt ände med att planera hur träd, buskar och häckar skulle infogas. Här hade förut funnits en standardträdgård med några frukt- och andra träd, bärbuskar, det obligatoriska potatislandet och så en gräsmatta.
Enbart de träd som absolut måste tas bort fick stryka på foten, men t.ex. alla fruktträd behölls, de ger ju stadga och skönhet i en gammal trädgård.
Sedan planterades nya träd och buskar och en oxelhäck, som skyddar för vinden och som är salttålig.
Saltet som blåser in med höststormarna är ett gissel i kustnära områden som Torslanda. Det gäller att välja så riktiga växter som möjligt.
Vid speciellt mycket saltnedfall, som vid orkanen 1969, fick växterna befrias från saltet genom att spolas med vatten under flera dagar i följd.
I ett blåsigt kustområde som vårt gäller det att plantera vindskydd också, annars kan ömtåligare växter fara illa och rentav inte klara sig särskilt länge.
I början planterades också mycket vintergrönt som idegran (Taxus), barrträd och rododendron. Clematis fick klättra uppåt väggarna och i träden. Rosor förstås, men de behöver mycket ljus så det blev lite problematiskt allteftersom träd och buskar växte upp.
Grundkonceptet, en skuggig trädgård har man hållit fast vid. Det är en fördel nu med det sura nedfallet här på västkusten.
I rabatterna planterades mycket funkia (Hosta) som tyvärr är snigelmums, men ändå vackra. De blåa, tjockbladiga sorterna får stå någorlunda ifred för sniglarna, har det visat sig.
En trädgård som har skönhet hela året om, tack vare ett klokt, men spännande växtval med tyngdpunkt på vintergröna växter. Som bäst är den på våren då fruktträden och många av buskarna blommar och så på hösten, när höstfärgerna får träden att lysa i solskenet.