Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ta tillvara sommarens skörd!

Det är ett nöje och smakar så gott att själv laga sin mat från grunden utan onödiga tillsatser. Vi ger goda råd för hur sommarens och höstens skörd kan förvaras så att du kan se fram emot en delikat höst och vinter.

Av Sylvia Svensson

Det finns många sätt att ta vara på frukt och bär. Vi har i alla tider syltat, saftat, torkat och lagt in. Och visst håller de gamla sätten alldeles utmärkt ännu, men det har kommit några nyheter för att förenkla och snabba upp arbetet.

Sylta snabbt och enkelt

Syltsocker är en arbetsbesparande uppfinning. Den finns att köpa i mataffärer och man behöver inte koka sylten så länge och inte laborera med olika tillsatser, allt finns med i samma påse, förutom bären och ev. en skvätt vatten. Det finns en noggrann beskrivning på påsen hur man gör. Det tar bara några minuter att koka sylt på detta sätt och gott blir det.

Sedan tappar du sylten i väl rengjorda burkar. Ställ gärna burkarna i ugnen i ca 100 grader en stund innan för att de ska vara varma och för att alla eventuella bakterier ska dö.

Förutom med syltsocker, så finns det massor av traditionella syltrecept på nätet, i kokböcker och i olika receptsamlingar! Bara att botanisera av hjärtans lust.

Frys din skörd

Ett något modernare sätt som har kommit sedan ”mormorsmors dagar” är ju frysning och det fungerar alldeles utmärkt för det mesta man vill ta vara på.

#Frys i bitar#

Bär kan du ofta styckfrysa, med eller utan socker, genom att bre ut bären på en plåt eller ett plastfat med bakplåtspapper. Lite socker gör att bären håller färg och näring bättre. När bären har frusit stoppar du in dem i en aromtät fryspåse eller –ask och så kan du plocka fram bär i den mängd man behöver under vintern. De är perfekta för pajer, desserter och små omgångar sylt samt att strö på morgonfilen t.ex. Man kan också mosa bären färska med eller utan socker och frysa moset i lagom portioner för att senare koka sylt eller använda till pajer och andra bakverk. Smakar nästan som färska!

Även fruktbitar kan frysas styckvis, t.ex. tunna päron- och äppelskivor. Lite socker på gör inte saken sämre. Fint att använda till pajer senare. Du kan också välja att skära frukten i bitar och förvälla, med eller utan socker, så att de går att mosa. Frys sedan in moset i fryspåsar och -askar för vinterns behov.

#Ansa och förväll

Rotfrukter och bönor samt grönkål och broccoli bör ansas, skivas och förvällas i lätt saltat vatten före frysning, sedan är de färdiga att användas till maträtter när man väl plockar ut dem.

Torka svamp, frukt och grönsaker

Torkning är en gammal metod som håller än. Den passar bra till tunna svampsorter som trattkantareller och liknande eller om man skivar tjockare sorter riktigt tunt, det bör inte vara tjockare skivor än ca 2 mm. Metoden fungerar även bra på äpplen, päron och många exotiska frukter och även för grönsaker som går att skiva riktigt tunt. Här kan en s.k. mandolin vara ett bra hjälpmedel!

Det finns enkla elektriska svamp- och frukttorkar att köpa från några hundralappar och med en sådan tork är det mycket smidigt att arbeta, men det går även att torka utan sådana hjälpmedel.

#Viktigt med luft#

Det som ska torkas måste ligga luftigt. Använd gärna glesa korgar, stapla gärna flera på varandra eller ställ dem på klossar. Det torkar snabbare om du ställer korgen på något varmt ställe som i pannrummet, ovanpå kylskåpet eller över ett påslaget element.

Är solen stark och dagarna varma och torra, kan man pröva att torka tunna äppelskivor e.d. ute i solen, bredda på en tidning eller i en gles torkkorg. Men getingarna kanske vill ta sig en smakbit då... skydda med ett nät över!

#Ugn men inte mikro#

Att torka i mikrovågsugnen är ingen bra idé, man misslyckas lätt och det har även hänt att mikron har fattat eld. Däremot passar en vanlig ugn bra: ställ ugnen på 50-70 grader, ställ in matvarorna på galler och lämna luckan lite på glänt. Det tar t.ex. över natten att torka tunnare matvaror.

Vill du pröva att torka grönsaker som bönor, grönkål och broccoli så ansa dem, strimla tunt och förväll dem i ett par minuter i kokande, lätt saltat vatten. Låt rinna av väl. Paprika, chili, tomat, mangold, squash och lök behöver inte förvällas före torkning.

#Gör grönsakschips#

Ett kul sätt är att torka är att göra egna grönsakschips genom att skiva fasta grönsaker som morötter, palsternackor, rotselleri, kålrötter mm riktigt tunt eller göra "tändstickor" av dem.
Gör så här: Lägg ut grönsaksskivorna på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader tills de börjar få färg, det tar ca 30 minuter. Stäng av ugnen, öppna luckan på glänt och låt dem eftertorka ca 15 minuter. Spreja eller droppa över lite olja och salta lätt, blanda om.

#Torka kryddor#

Vill du torka kryddörter är det enkelt att plocka söta små buketter, binda med bast och hänga upp o ner på tork! Det är t o m mycket dekorativt! När de är helt torra, smulas de ner i burkar.

Persilja torkas bäst utan stjälkarna. Lägg bara bladen på tidningspapper eller en korg tills den är torra och lägg sedan dem i burkar.

Dill torkas hängande hel och repas sedan av. Stjälkarna kan också sparas till potatiskoket. Dill blir t o m ofta bättre torkad än fryst!

#Förvara torrt och mörkt#

Tänk på att det är viktigt att det torkade verkligen är torrt innan man förpackar det! För annars kan det mögla och bli förstört! Det torkade bör förvaras mörkt, så använd mörka glasburkar e.d. med tätslutande lock eller förvara de glasklara i ett mörkt skafferi. Man kan också lägga det torkade i en tätslutande papperspåse med en plastpåse utanpå för att bevara aromen.

Så här torrt ska det vara:

  • Frukt ska vara som läder och förvaras luftigt, kolla ofta så den inte börjar mögla!
  • Örter ska gå lätt att smula.
  • Svampen ska vara knastertorr och nästan inte väga någonting.
  • Rotsaker ska vara helt hårda och lätta.

Gör inläggningar

Att lägga in frukt och grönsaker är en mycket gammal konserveringsmetod som håller än! Att lägga in betyder att man lägger en vara i en lag t.ex. av ättika, socker och vatten, som inlagd gurka eller rödbetor.

#Pressgurka enklast!#

Den enklaste och snabbaste ”inläggningen” lär vara pressgurka. Gör så här: Skiva 2 skalade västeråsgurkor alt. 1 liten slanggurka (behöver ej skalas) tunt med osthyvel eller mandolin, lägg den i en skål. Strö på ca 1 tsk salt, rör om. Lägg på ett fat med en tyngd över, d v s "pressa", låt stå ca 30 min.

Gör en lag av 2 msk ättiksprit, 1 dl vatten, 4 msk strösocker och en knivsudd malen vitpeppar. Rör tills sockret löst sig och slå lagen över gurkan. Låt det stå någon timme före servering. Strö på lite hackad persilja.

#Lägg in frukt och bär#

Frukt och bär kan läggs in i sockerlag eller så gör man en lyxig efterrättsinläggning i alkohol- och sockerlag, som romtopf med blandade frukter och bär eller päron i konjak.

Det är dock jätteviktigt att ha tillförlitliga recept och följa dem noga samt hålla god hygien vid all inläggning, för annars kan livshotande toxiner utvecklas! Det finns många recept att hämta från nätet beroende på vad man vill lägga in.

Lycka till med att ta tillvara din skörd av frukt, bär och grönsaker!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB