Pelargoner i matlagningen
Blommorna smakar i regel ingenting utan är mest en fröjd för ögat.
Doftpelargoner kan förslagsvis användas i sallader, soppor, grönsaks-, fisk-, fågel- och kötträtter, efterrätter samt som tårtdekoration.
Bra sorter att använda i matlagningen är till exempel 'Sweet Mimosa' och 'Attar of Roses'.
Varför inte baka en rosendoftande pelargonkaka till sommarens buffébord och samtidigt ge värdinnan en doftpelargon i present?
De delar som används mest i matlagningen är bladen, men det går också att använda bladstjälkarna, stammen och rötterna.
Vanligtvis används bladen hackade innan de används till tårtor, kakor, efterrätter, drycker, såser, geléer m.m. De kan också användas hela för att exempelvis dekorera tårtorna eller efterrätterna med. Bladen på de flesta doftpelargonerna är vackra och de bidrar till att höja den visuella, estetiska upplevelsen.
Fint hackade blad av doftpelargon kan blandas i smeten till sockerkakan eller så lägger man hela blad i den smorda formen innan smeten hälls i.
Du kan även lägga blommor i te, bål och drinkar eller frysa in i iskuber.
Doftpelargoner med nötig doft, som t.ex. 'Concolor Lace' passar bra som smaksättare i wokgrytan eller till kötträtter. Kanske någonting för sommarens grillfester?
Längre ner på sidan hittar du recept på allt från rosendoftande pelargonkaka till pelargonkryddad snaps.
Mjuk chokladkaka
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
150 g smör, smält
2 ägg
1 ½ dl hett vatten
Florsocker
10 fint hackade doftpelargonblad
Blanda de torra ingredienserna. Mixa in fettet och därefter äggen ett i sänder. Rör sist ner vattnet och pelargonmixen och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda på i nedre delen av ugnen i 30-45 minuter på 175 grader.
Garnera med siktat florsocker på kakan lägg eventuellt några blad eller blommor ovanpå. Serveras gärna varm med kall vaniljglass.
Fryst cheesecake med pelargonsmak
8 - 10 port
Satsen blir cirka 1,5 liter smet och brukar vara lagom till en större pajform.
4 ägg
2 dl strösocker
400 g Philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
6 st digestivekex
8-10 fint hackade blad av citrondoftande blad från doftpelargon
Smula ner digestivekex i botten på formen. Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål. Vispa äggulorna med sockret. Mosa osten och blanda ner den i vaniljsockret (gärna i matberedare eller med elvisp). Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen. Vispa äggvitorna hårt och rör till sist försiktigt ner dem i smeten. Blanda ner de finhackade pelargonbladen. Slå i formen och ställ i frysen över natten. Tas upp och ställs i rumstemperatur en halv timme innan den ska avnjutas.
Ha gärna blad eller blommor från doftpelargon överst och pudra florsocker över innan servering.
Sockerkaka med blad av doftpelargoner
Lägg blad av rosdoftande pelargoner i botten på bakformen. Gör smeten enligt ditt vanliga recept och häll i formen. Sätt in i ugnen. När kakan är färdig, tar du bort pelargonbladen. Garnera med blad eller blommor från doftpelargon eller en blandning av båda.
Du kan även finhacka 5-6 blad av en rosdoftande pelargon och blanda med ca 2 dl socker. Häll blandningen i degen och baka kakan som vanligt, utan att lägga pelargonblad i botten på bakformen. Garnera med pelargonblad, pelargonblommor eller en blandning av båda.
Pelargonsockerkaka
Ca 25 blad från doftpelargoner
225 g smör
2 ½ dl socker
4 uppvispade ägg
3 ¾ dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
Smörj och mjöla två runda bakformar och täck bottnarna med doftpelargonblad. Rör smör och socker pösigt. Blanda i de hårt vispade äggen, och sist mjölet blandat med bakpulvret. Fördela smeten i de två formarna och grädda i ca 25 minuter i 200 grader tills kakorna är genom gräddade. Stjälp upp kakorna och låt kallna. Plocka bort bladen. Bred fyllning över den ena kakan t.ex. äppelgelé, vispgrädde osv. Lägg den andra kakan över. Garnera med några vackra pelargonblad, sikta över florsocker och ta försiktigt bort bladen.
Morotskaka
75 g smör
1 dl honung
3 ägg delade i gulor och vitor
2 msk fint hackade doftpelargonblad
1 dl fint malda nötter
1 tsk bakpulver
2 stora fint rivna morötter
Smörj och ströa en rund bakform.
Rör smör och honung mjukt.
Blanda i övriga ingredienser utom äggvitorna, som vispas till hårt skum.
Blanda försiktigt ner dom i smeten.
Grädda i 175 grader i ca 45 minuter
Pelargonmuffins
2 ägg
3 dl pelargonsocker
(se recept längre ner)
200 g smält smör
1 dl mjölk
1 msk citronsaft
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda det smälta smöret med mjölken och rör ned det i smeten. Tillsätt de torra ingredienserna och rör tills smeten är jämn. Till sist häller du i citronsaften. Fördela smeten i muffinsformar.
Det går åt ca 20 formar. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min i 225°.
Cheesecakepaj med pelargon och citron (Ugnsbakad)
Pajskal
2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl havregryn
1 ½ dl strösocker
150 g smör
Fyllning
2 ägg
3 dl crème fraiche
3 dl kesella gourmet
1 citron
½ vaniljstång
8-10 fint hackade blad av citrondoftande doftpelargonblad.
Dekoration
Färsk frukt eller bär samt blad och blommor från doftpelargon.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner 0,5 dl strösocker, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop till en deg och tryck ut den i en pajform, ca 26 cm i diameter.
Sätt ugnen på knappt 200°. Mixa vaniljfrön (frön från en halv vaniljstång) med skal från 1 citron och 1 dl strösocker i en matberedare.
Tillsätt kesella, crème fraiche och ägg. Mixa allt till en jämn smet i matberedaren.
Häll smeten i det ogräddade pajskalet. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, eller tills den har stelnat. Gör gärna cheesecaken dagen innan den ska ätas och låt den stå kallt över natten.
Dekorera kakan med färsk frukt och pelargonblommor.
Serveras med vaniljglass eller pelargonglass. (Se recept nedan)
Blomstermuffins (glutenfria)
Muffinssmet
50 g malen mandel
50 g florsocker
50 g rumsvarmt smör
1 stort eller 2 små ägg
1 msk mjölmix
2 msk Amarettolikör eller 2 droppar bittermandelolja
Blanda mandel och florsocker, rör ihop med smöret till en fin smet. Tillsätt mjöl, ägg och sist men inte minst likören.
Häll i smorda muffinsformar, grädda i 15 min i 150°. Prova med en sticka om de är klara. Slå på lite lag på varje muffins (ca 1-2 msk/muffins).
Lag
2 dl vitt vin
½ dl florsocker
½ msk honung
1 kvist rosenpelargon t.ex. 'Attar of Roses'
2 kvistar citronverbena eller citronmeliss
½ vaniljstång
½ citron (endast det rivna skalet)
En skvätt citruslikör av något slag
Koka ihop allt så att endast hälften är kvar. Medan lagen kallnar låter du kvistarna ligga kvar och dra. Sila sedan bort dem innan du använder lagen.
Tips! Gör lagen först och sedan muffinsen eftersom lagen bör skedas över de varma muffinsen.
Rosenpelargonkaka med glasyr
Kaksmet
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl socker
1 stort eller 2 små ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
En handfull färska blad av rosendoftande pelargon t.ex. 'Attar of Roses' eller 'Pink Capitatum'.
Glasyr
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk vatten
Några droppar citron och karamellfärg
Garnering
Blad och blommor av doft- eller änglapelargon
Vispa grädden, rör ned sockret försiktigt.
Tillsätt ägget och rör sedan ned mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Smörj en form med avtagbar botten och klä formen med pelargonbladen. Häll i smeten. Grädda i 175° ca 20 min. Känn med en sticka att kakan är klar. Stjälp upp kakan och låt den svalna. Under tiden blandar du till glasyren. När kakan är kall kan du bre på glasyren och dekorera ovanpå med några pelargonblommor och blad.
Kaksmet och glasyr passar även till muffins. Går bra att frysa in och ta fram och tina när man får gäster!
Vårfräsch pelargonfisk
Ingredienser
Ca 800 g filé av kolja, hoki eller annan vit fisk
½ fiskbuljongtärning
1 ½ dl vatten eller vitt vin
8-10 vitpepparkorn
1 ½ msk smör
1 ½ msk mjöl
1 ½ dl mjölk eller matlagningsgrädde
Några stänk pressad citron
Äppelcidervinäger efter smak
18-20 små blad av citrondoftande pelargon t.ex. 'Orange Fizz' eller 'Sweet Mimosa'.
2-3 hårdkokta, hackade ägg
Salt och peppar
Gör så här
Blanda vin/vatten, vitpepparkorn, 1/2 buljongtärning, 12 hela pelargonblad och salt i en gryta. Koka upp blandningen och lägg i fisken och låt den sjuda 5-6 min. Ta upp fisken och lägg den under folie medan du gör såsen. Sila spadet och häll det i ett annat kärl så länge.
Smält smöret i grytan och vispa i mjölet. Tillsätt det silade spadet. Späd med mjölken/grädden tills såsen ser lagom tjock ut. Lägg i resten av buljongtärningen och smaksätt med citronsaften och äppelcidervinägern. Koka upp såsen.
Hacka 18-20 små blad av citrondoftande pelargonblad och blanda i såsen. Till sist tillsätter du de kokta, hackade äggen.
Pelargonbröd
Baka enligt ditt favoritrecept för matbröd men tillsätt ca 1-1,5 dl finhackade doftpelargonblad till en sats deg.
Pelargonsallad
8 röda tomater
1 röd paprika
2 rödlökar i småbitar
Ruccolasallad
2 pressade vitlöksklyftor
valfri salladsmix ex. färdig påse
4 msk finhackade doftpelargonblad gärna med citrusdoft
Dressing
Dressingen görs av 2,5 msk olivolja, 3 tsk vinäger samt salt och peppar efter smak.
Skär grönsakerna i bitar, blanda allt i en skål och häll över dressingen. Servera och njut!
Vaniljhorn med doftpelargonblad, ca 40 kakor
3 ½ - 4 dl vetemjöl
150 g smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
Garnering
3 msk kronblad av doftpelargon
½ dl strösocker
Sätt ugnen på 175°. Blanda snabbt samman mjöl (spara lite till utbakning), smör och vaniljsocker (gärna i en matberedare).
Dela degen (på mjölat bakbord) i 40 bitar och rulla små längder ca 6 cm långa. De skall vara något tjockare på mitten. Böj dem till horn och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugnen 8 - 10 minuter.
Hacka kronbladen och blanda dem med sockret. Vänd kakorna i sockerblandningen när de är precis nygräddade så att blandningen fastnar.
Tips! Om sockerströsslet ramlat av när kakorna skall serveras, kan man återvärma dem snabbt i mikron och vända dem ännu en gång i sockerströsslet.
Pelargonfisk i ugn
2 paket (fiskblock) typ Alaska Pollock
1 påse fryst (eller gärna) färsk bladspenat
1 fp soltorkade tomater
10-15 hackade blad av citrondoftande doftpelargon t.ex. 'Orange Fizz' eller 'Sweet Mimosa'
5 dl grädde eller milda mini mat
Salt, svart + vitpeppar + citronpeppar
Smörj en avlång ugnsform. Lägg bladspenaten och pelargonbladen i botten. Klipp de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Dela fiskblocken i mindre portionsbitar och lägg ut dem på bädden av spenatblandningen. (Det går även bra att lägga fiskblocken hela ovanpå.) Krydda med salt, svart och vitpeppar samt citronpeppar. Häll sedan grädde eller milda mini ovanpå fisken. Såsen ska täcka fisken.
Sätt in i ugn i 200 grader i ca 30-40 minuter till fisken är genomkokt.
Serveras med kokt potatis eller bulgur samt en sallad. (se nedan)
Wok och kötträtter
Doftpelargoner med nötig doft som tex. 'Concolor Lace' passar bra som smaksättare i Wokgrytan eller till kötträtter.
Tips: Finhacka bladen och blanda i grillmarinaden.
Pelargonbål
1 flaska vitt vin
4-6 msk vodka
75 g skivade jordgubbar eller andra bär
10-20 pelargonblommor, doft eller änglapelargon
1 flaska kolsyrat mineralvatten
Häll vinet i en bålskål. Tillsätt vodka och de skivade jordgubbarna eller andra bär.
Strö pelargonblommorna över. Ställ bålen i kylskåpet en timme. Häll på mineralvattnet strax före serveringen
Pelargonglass, 'Sweet Mimosa'
3 äggulor
3 äggvitor
3 dl grädde
2-3dl florsocker
2-3 msk finhackade pelargonblad 'Sweet Mimosa' eller annan citrondoftande pelargon.
Skilj gulan från vitan. Lägg vitorna i en bunke och gulorna i en annan. Vispa äggulorna till en slät smet. Vispa äggvitorna så fast att du kan vända upp och ner på bunken utan att de rinner ut. Vänd sedan försiktigt ner florsockret. Vispa sedan grädden för sig.
Blanda ihop de vispade äggvitorna, den vispade grädden och de vispade äggulorna i en skål. Rör ner de finhackade pelargonbladen.
Häll upp glassmeten i en sockerkaksform. Ställ in formen i frysen fyra-fem timmar. Ta ut formen minst två gånger och rör i den medan den stelnar.
Toppa glassen med blad eller blommor av pelargoner som garnityr.
Pelargonbär
200 g frusna blåbär
200 g frusna hallon
400 g frusna jordgubbar
Pelargonlag
3 dl vatten
1 dl strösocker
5 dl vitt vin
6 blad av t.ex. 'Attar of Roses'
Koka upp vatten och socker för att sedan låta det svalna något. Häll i vinet och pelargonbladen. De frusna bären blandar du i en stor skål. Slå lagen över bären och låt det hela stå en dryg halvtimme före servering.
Servera t.ex. till pelargonglass.
Pelargongelé
Gör en äppelgelé enligt ditt favoritrecept. Häll i små glasburkar. Innan du förseglar burken, placera ett blad av en rosdoftande pelargon överst. Det går också bra med citrondoft. Du kan variera smakerna.
Pelargongelé
2 kg äpplen
1 liter vatten
450 g socker / 6 dl saft
1 ½ citron (saften)
20 blad av doftpelargon t.ex. 'Attar of Roses' eller 'Sweet Mimosa'.
Blanda äpplebitar och vatten i en gryta. Koka upp och låt det sedan sjuda tills äpplebitarna är mjuka. Sila saften och mät sedan hur mycket saft det blev. Häll tillbaka saften i grytan och tillsätt socker efter receptet. Därefter tillsätter du citronsaft och pelargonblad. Hetta upp och låt sockret smälta. Koka blandningen i ca 10 min. Plocka upp pelargonbladen och häll upp gelén i rena glasburkar. Häll eventuellt på ett lager smält paraffin eller sätt på locken direkt.
Pelargonsocker
Använd dig av en vacker glasburk med lock. Välj ut din favorit av ros- eller citrondoftande pelargon, ta några blad och varva dem med 1 dl socker. Låt stå i 2 veckor. Avlägsna bladen och pelargonsockret är färdigt att användas.
En snabbare variant är att hacka 1-2 blad av en ros- eller citrondoftande pelargon. Lägg bladen i en glasburk tillsammans med 1 dl socker. Sätt på locket och skaka burken kraftigt under ca. 1 minut och sockret är klart att användas.
Sockret är användbart till mycket. Byt ut vanligt socker mot pelargonsocker i dina kakrecept, söta ditt te och använd det när du kokar saft. Pröva dig fram!
Pelargonsnaps
37 cl Brännvin special
15-20 grovt hackade blad av t.ex. 'Attar of Roses' eller 'Sweet Mimosa'.
Blanda brännvin och blad och låt stå i ca en vecka. Sila från bladen och kyl snapsen. Klart att dricka.
Te, Iste och Drinkar
Dekorera te, iste och drinkar med ett vackert pelargonblad eller doft- och änglapelargonernas blommor.
Du kan även lägga blommor i bålet, eller frysa in i iskuber.
Lägg något blad av din favoritsort i te och låt dra 5-10 minuter.
Du kan också finhacka blad och lägga i te. När de har dragit i 5-10 minuter, silar du teet. Söta gärna med honung.
Pelargonglass, 'Attar of Roses'
3 äggulor
5 msk florsocker
1 dl vatten
3 dl grädde
5 st finhackade pelargonblad av 'Attar of Roses' eller annan rosdoftande pelargon.
Blanda äggulor, florsocker och vatten i en kastrull och sjud under omrörning tills smeten tjocknar. Se till så det inte kokar. Låt smeten kallna.
Vispa sedan grädden, blanda i pelargonbladen och häll i detta i den kalla smeten. Blanda noga och häll smeten i en form och ställ in den i frysen. Låt stå i minst 5 timmar.
Toppa glassen med blad eller blommor av pelargoner som garnityr.
Kanderade pelargonblommor
Att kandera kronblad eller hela blommor är ett gammalt sätt att bevara blommor för dekoration. Det är enkelt och billigt att göra själv. Vispa äggvita tills den börjar hårdna. Doppa varje blomma eller blad i äggvitan så de täcks och doppa dem sedan i socker. Lägg dem på ett smörgåspapper på ungsgaller. Täck med ett annat papper och ställ dem varmt och luftigt eller i ugn på mycket svag värme med luckan på glänt. De kanderade blommorna förvaras i täta burkar när de torkat.
Servera som godis eller dekorera kakor, efterrätter och tårtor med de kanderade pelargonblommorna.
Pelargonvinäger
Till detta behöver du en fin glasflaska, vitvinsvinäger av bra kvalitet, blad och blommor av doftpelargon t.ex. sorterna 'Attar of Roses', 'Orange Fizz' eller 'Pink Capitatum.
Glasflaskan fylls med pelargonblad och blommor, slå sedan på vitvinsvinäger.
Låt stå någon vecka innan du använder den.
Pelargonsmör
Finhacka 1-2 doftpelargonblad. Välj smak själv. Rör ner i ca 300 g smör. Ställ kallt.
Mjukost
Finhacka 1-2 doftpelargonblad. Välj smak själv. Rör ner i en förpackning mjukost. Ställ kallt.
Tips: Du kan frysa finhackade blad av doftpelargoner för användning året runt!
Odla doftpelargoner för den vackra växtens skull och för att kunna plocka blad.
Sommartid trivs de ute eller i ett soligt fönster inomhus.
Övervintra doftpelargoner ljust och frostfritt, beskär, föröka och plantera om dem under våren.