Odla kål!
Text och Foto: Annica Larsdotter _I samarbete med tidningen Koloniträdgården_ Generellt för odling av kålväxter gäller god tillgång på näring och ett pH-värde helst runt 7,0 och gärna över. Flertalet kålväxter är näringskrävande och ett högt pH rekommenderas för att minska risken för angrepp av klumprotsjuka. Av lika stor vikt är en fungerande växtföljd, där kålväxter inte bör återkomma på samma plats i grönsakslandet mindre än med fyra års mellanrum. ## Savoykål – smakrik och användbar Savoykål tillhör de mer okända kålslagen, vilket är synd. Av egen erfarenhet, som frilandsodlare av grönsaker, vet jag att savoykål kan vara svår att sälja, men när kunden väl fått smak på den, blir det snabbt en favorit. Savoykål bildar huvuden som påminner om vitkål, men bladen är vackert krusiga och huvudet ganska löst knutet. Det senare är en stor fördel eftersom man – vid behov – enkelt kan lossa bladen, ett i taget. De olika sorterna av savoykål som finns på marknaden skiljer sig åt både när det gäller form, bladfärg, mognadstid och härdighet. De senare sorterna går faktiskt att lagra några månader under hösten. Savoykålen har en ganska mild kålsmak och är lika användbar i kalla som i varma maträtter. Blad från savoykål formas snabbt till utsökt goda kåldomar och savoykål är absolut den allra bästa kålsorten som huvudingrediens i coldslaw. Det verkar som om savoykål inte är lika populär bland alla de skadedjur som kan angripa kålväxter. Månne bladen är svårtuggade i jämförelse med släta vitkålsblad? ## Grönkål – nyttigast av alla nyttiga Vilket är det vanligaste användningsområdet för grönkål? Förhoppningsvis svarar ni inte: som dekoration av julskinkan! Det värmer mitt odlingshjärta när jag hör och ser att den allt igenom förnämliga grönkålen är tillagad som soppa, stuvning, sallad och så vidare. Grönkålen är proppfull med nyttigheter! Inte att undra på att både rådjur och harar, som finsmakare de är, älskar grönkål. Precis som med savoykål kan man välja mellan olika sorter av grönkål med varierande höjd, bladfärg och härdighet. De lägre sorterna får till att börja med ganska grovt krusiga blad. Längre fram under odlingssäsongen blir bladen mer normalkrusiga. Grönkål tillhör de så kallade vintergrönsakerna, vilka klarar att stå kvar ute i grönsakslandet under höst och eventuellt vinter. Eftersom grönkål är populär bland fyrbenta trädgårdsbesökare bör plantorna täckas med finmaskigt nät. Fiberdukstäckning kan fungera, men jag har själv sett rådjur stå och stampa sönder duken för att komma åt läckerheterna. Grönkål går bra att torka. Klipp eller skär bort stjälk och grova nerver. Dela bladen i mindre bitar och bred ut för att torka. De torkade bladen förvaras i plåtburkar och smulas sönder vid tillagningen. **Läs mer om tidskriften Koloniträdgården**