Höstsådder
Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson
Så-säsongen behöver inte alls vara slut för att vi går mot hösten, tvärtom! Nu kan man så en andra omgång snabbväxande grönsaker såsom rädisor, sallat, vintersallat och många asiatiska bladgrönsaker och hinna få en skörd till.
Men egentligen skulle jag skriva om den höstsådden som resulterar i en extra tidig skörd och blomning den nästkommande våren/sommaren.
Det finns olika slags höstsådder, förutom den med nya omgångar av snabba grönsaker:
två-åringarna, som skall sås tidigt på eftersommaren/hösten och hinna bilda en bladrosett som övervintrar. Skydda småplantorna med torra löv eller vinterväv inför vintern.
Hit hör de välkända växterna som penséer, borstnejlikor och mariaklockor, men även förgätmigej och gyllenlack (lackviol) sås med fördel på hösten.
frön till växter som tål kyla och som kan sås sent, strax innan jorden fryser till, för att ligga ogrodda över vintern i marken och som sedan gror extra tidigt på våren när ljuset och värmen kommer.
Många perenner blir bra av att höstsås, det gäller sorter som behöver eller föredrar stratifiering (kylbehandling) för att gro: olika sorters fleråriga vallmo, prästkrage, primula (obs! ljusgroende, täck ej fröna!), flerårig riddarsporre, violer, myskmalva, johannesört, blåklockor m.fl.
Tänk på att göra ett bra jobb när du förbereder såbädden för höstsådd. Den skall vara extra lucker och väldränerad så att inte vinterns fuktighet ligger kvar där och får fröna att ruttna.
Ytterligare sätt att få så på hösten och vintern är att kontinuerligt ha en sådd av smörgåskrasse på gång. Bra vitamintillskott och det växer fort. Kan sås på fuktig hushållspapper på en tallrik eller dylikt, jord behövs inte. Glöm inte att vattna!
Man kan också, med hjälp av extraljus från en lysrörsarmatur i ett svalt, ljust rum ha sådder av kryddörter, som olika sorters basilika och oregano, på gång mest hela vintern. Skörda innan plantorna blir för stora och gängliga. De smakar förstås inte lika aromrikt som de vilka sommarodlas utomhus, men långt mer än de torkade från en kryddpåse…
Så du behöver inte alls gå omkring med förfärligt kliande såfingrar även om det är höst på gång. Med lite planering kan du hålla såfingrarna i arbete nästan året om!
Campanula media
'Cup and saucer'
Papaver orientalis
'Cedar Hill'