Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fuchsia

Fuchsia - startskottet har gått.

Så var det dags för den årliga fuchsia-händelsen i Åkraberg utanför Varberg.

Hit vallfärdar västsvenska fuchsiaentusiaster från nära och lite längre håll.

Att gästföreläsaren var fuchsia-gurun Kenneth Nilsson från Fuchsiasällskapet gjorde säkert sitt, men även andra fuchsia-kloka var där, som t.ex. föreningen Västfuchsian, och berättade om sin hobby.

Ett långt snöre var upphängt i växthuset tak och från det hängde det massor av redan blommande fuchsiakvistar! Gissa om man blev ha-galen…

På den andra bilden ses en del av utbudet, och sådana bord fanns det många av. I detta fall rörde det sig om ca. 200 olika sorters fuchsiasticklingar.

Visst är det lite tidigt att starta med dessa sticklingar redan i början på februari, men det går det också med hjälp av tilläggsbelysning med lysrörarmaturer. Ljuset är viktigt och lysröret bör placeras så nära växterna att det belyser ca 1 m² på bordet, vilket i praktik betyder att lysröret är ca. 20-30 cm över plantorna beroende på armaturen i fråga.

Det finns också speciella, mindre högtrycksnatriumarmaturer att köpa, se bild t.ex. här.

När du kommer hem med dina nyförvärvade sticklingar från vårens sticklingsförsäljning, låt dem inte torka ut! Plantera dem om möjligt med en gång.

Ta till att börja med en liten 5-cm kruka och god, porös, genomsläpplig jord. Tryck inte till jorden med händerna när du planterar sticklingen. Kommande vattning trycker ihop jorden tillräckligt. När rötterna utvecklat sig ordentligt så byt till en större kruka.

Men tillbaka till den nyinköpta sticklingen: ingen övervattning i samband med planteringen, då finns det risk att plantan ruttnar, för den brukar redan vara tillräckligt blöt när den kommer hem från plantskolan. Dra istället en plastpåse över hela krukan, men vädra dagligen eller lämna påsen lite på glänt.

När du så vattnar efter ett tag, häll inte på allt vatten på en gång utan häll småskvättar som får rinna ner och sen lite till osv.

För att sticklingarna skall sätta igång att utvecklas bra, bör de, om möjligt, ha en temperaturskillnad under dygnet: sådär 15 -18 grader under dagen och 5 grader lägre under natten.

Toppa plantan för att få den knubbigare, om du inte har tänkt göra en stamfuchsia av den.

I det sistnämnda fallet toppas den först när stammen är lagom hög och sedan tas kontinuerligt alla skott bort som växer fram under den tilltänkta kronan. Det finns speciella sorter som är särskilt lämpliga till att bli stamplantor.

Det är mycket lättare att lyckas med sticklingar av fuchsior än med färdiga, redan blommande plantor från affären, särskilt om man inte kan plantera dem direkt ute i krukor och urnor. De har mycket svårt att vänja sig vid vår hemmiljö, de tappar lätt både bladen och blommorna och blir fula och eländiga i det torra inomhusklimatet. Ta genast sticklingar av de du ändå frestats att köpa "färdiga", sticklingen kommer att växa upp till en vacker planta medan moderplantan kanske kämpar för sitt liv…

Egna, örtartade sticklingar kan tas när som helst på året, men den bästa tiden är tidigt på våren. Sticklingarna rotar sig mycket lätt i vatten, såjord eller ren barkmull, som t.ex. säljs som toppdressing för gräsmattor. Det går nästan inte att vattna ihjäl dem i barkmull eftersom den dränerar så bra.

Det går alltså bra att sätta sticklingarna i ett glas vatten, men rötter som bildas i vatten fungerar inte direkt i jord utan de måste ombildas, med en viss fördröjning som följd. Men man har väl inte så bråttom?

I april, om vädret är tjänligt, kan det vara dags för utplantering i kruka, urna eller ampel, vad du nu vill. Dra en plastpåse över till att börja med så de bleka bladen inte får chock. Vädra påsen varje dag och vänd kanske den också för att undvika kondens. Ställ plantan på ett skuggigt ställe i ungefär 2 veckor. Var beredd att ta in den om nattfrost hotar.

Göd fuchsior med en svag näringslösning (1/2 - 1/3 av den rekommenderade dosen) varje gång du vattnar. Det är bättre än att ge full dos då och då och det är också lättare att komma ihåg. Du kan också blanda långtidsverkade gödning, t.ex. Osmocote, i jorden i samband med utplanteringen.



Fuchsiablommor på rad


Fuchsiasticklingar i långa rader


Fuchsiasticklingar


En tuff fuchsiastickling väntar på sommaren


Fuchsia 'Niedersachsen'


Fuchsia 'Holly's Beauty'


Fuchsia 'Devonshire Dumbling'


Fuchsia 'Bicentinnal'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB