Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fröer - förodla sommarblommor

Sommarblommor, eller ettåriga blommor som de ofta kallas, är blommor som i vårt klimat bara lever en säsong. De gror, växer upp, blommar, sätter frön och vissnar sedan bort helt när frosten kommer – allt på en och samma säsong.

Med odlingsråden nedan vänder vi oss till er som har handlat hos Odla.nu. Ni som inte har handlat hos oss kan självklart också ta del av odlingsanvisningarna. Varmt välkomna att handla växter ni med i Odla.nuShop.

Vad innebär förodling av sommarblommor?

Förodla, eller förkultivera som det också kallas, innebär att vi sår fröna inomhus innan klimatet ute är tillräckligt varmt för sådd. När värmen väl kommer har vi tjuvstartade små plantor att sätta ut för tidigare blomning än den vi får vid direktsådd utomhus. Alla sommarblommor behöver inte odlas inomhus och vissa mår bäst av att sås direkt utomhus, men en hel del sommarblommor vinner mycket på att förodlas.

När ska sommarblommorna förodlas?

Lämplig tid att börja förodla sommarblommor varierar en hel del beroende på när man kan plantera ut växterna i olika delar av landet. Det är ungefär en månads skillnad från norr till söder.

Läs på fröpåsen för varje enskild sort vad som gäller. Ofta anges en tidsintervall på ett par månader, exempelvis ”förodla mars−april”. Den tidiga angivelsen, mars, gäller för landets nordliga delar och den senare, april, för södra Sverige. På vissa fröpåsar står i stället hur många veckor det tar från sådd till utplantering. För att bestämma bästa såtid räknar du baklänges från när sista frosten brukar komma i dina trakter. Brukar frosten vara över i slutet av maj och det står på fröpåsen att det tar 8 veckor från sådd till utplantering så sår du dessa fröer i slutet av mars/början av april.

Vad ska jag så mina fröer i?

Som med det mesta annat ger övning färdighet och mod att testa nya metoder. De som har odlat mycket fröer provar sig ofta fram och sår i alla möjliga krukor, burkar, lådor och kärl. Vissa köper speciella odlingslådor, krukor och minidrivhus medan andra knåpar ihop egna anordningar som ger samma förutsättningar som de köpta produkterna. När jag beskriver hur du ska så dina sommarblommor utgår jag från den klassiska varianten med sådd i småkrukor.

Sådd av dina fröer

Nu står du där med dina blomsterfröer; det är dags att så för att snart börja längta efter sommarens prunkande, färgglada fägring som du stolt har odlat själv! Förutom fröerna och en del tålamod behöver du: • Små fyrkantiga, väl rengjorda krukor, 6x6 cm är en bra storlek. Finns att köpa en och en eller i brätten. • Såjord, köpt eller egen blandning. • Etiketter för att märkta ut vad du sått. Köp färdiga eller gör egna. Tänk på att de ska tåla vatten. • Vattentålig märkpenna att skriva på etiketterna med.

#Så här sår du!#

Fyll krukorna med såjord och stöt dem lätt mot underlaget så att jorden packas något innan du sår. Så fröna glest i krukan. När fröna är satta sållar du försiktigt jord över sådden tills fröna inte syns längre. Större frön täcks med jord ca 3−5 ggr frönas storlek. Ljusgroende frön täcks inte alls med jord. För att få veta om ett frö är ljus- eller mörkergroende läser du på varje enskild påse. Avsluta med att spraya vatten över sådden och täck den med plast om du inte använder minidrivhus med lock. Glöm inte göra lufthål i plasten!

Skötsel av dina sådder

Att få fröna i jorden är ingen större konst men sen blir det lite klurigare. Dina frösådder behöver regelbunden tillsyn och omvårdnad för att utvecklas på bästa sätt.

#Vilket ljus behöver sådderna?#

Groning: Under groningsprocessen behöver du inte anstränga dig så mycket för att hitta rätt ljus, ett vanligt rum hemma fungerar utmärkt. Mörkgroende frön är inte i behov av ljus för att gro, men det gör inget om sådden står på en ljus plats eftersom jorden skyddar fröna. Ljusgroende frön behöver däremot ljus men inte direkt solljus. Det viktiga ur ljushänsyn för ljusgroende frön är att de inte täcks med jord.

Uppdrivning: Så snart en grodd tittar upp är det viktigt med tillräckligt med ljus. En lysrörslampa som placeras 30−50 cm över sådden är ett utmärkt sätt att ge rätt ljusmängd. Vill du inte använda lampa bör du vänta med att så tills solen lyser längre om dagarna och ställa sådden där ljuset verkligen kommer till.

#Vilken temperatur behöver sådderna?#

Groning: Det ska stå på påsen till varje frösort vilken temperatur fröna bör ha för att gro, så läs innan du sår! Grovt kan man säga att de allra flesta sommarblommor vill ha en temperatur någonstans mellan 15 och 22 grader för att gro. Om temperatur inte står på påsen kan du försöka lista ut den själv genom att ta reda på var växten härstammar ifrån. Kommer den från bergstrakter eller ett kyligare klimat ställer du sådden lite svalare, kommer växten från ett Medelhavsklimat är det den övre skalan, 20-22 grader som gäller.

Uppdrivning: Så fort groddarna visar sig placeras sådden vid en temperatur på 15-18°C, om inte instruktionen på fröpåsen säger något annat. Sådden ska nu, som vi redan nämnt, stå så ljust som möjligt. Kombinationen mycket ljus och lite svalare temperatur ger stabila och fina plantor som inte växer iväg på höjden för snabbt.

#Lagom med vatten!#

Pyssla om dina plantor men vattna inte ihjäl dem. Fram tills fröna har grott håller du jorden lätt fuktig med hjälp av en sprayflaska. När grodden är uppe övergår du till att vattna med kanna ner i jorden eller vattna underifrån. Nu ska jorden nästan hinna torka ut helt mellan varje vattning. När plantorna kommit upp en bit tar du bort plastöverdrag eller om du har lock på sålådan så lyfter du av det så att det inte blir för fuktigt därunder.

Om plantorna blir långa och rangliga

Ett problem som du kan råka ut för när du förodlar sommarblommor är att de små plantorna som kommer upp drar iväg på höjden. De blir långa och rangliga i stället för låga och kompakta. Orsaken till detta är kombinationen av varm inomhusluft och dåligt ljus. Plantorna blir helt enkelt förvirrade av att de vistas i varm och skön sommartemperatur samtidigt som solljuset uteblir. Du har två val för att hjälpa dina plantor på traven:

1. Ställ sådden svalare och ljust när plantorna väl har kommit upp. I ett rum som håller ca 15 grader blir balansen mellan temperatur och ljus bättre. Plantorna växer då långsammare och får en stabilare och mer kompakt form.

2. Tyvärr har de flesta av oss inget ljust rum som håller 15 grader. Då får vi ge plantorna mer ljus i stället som kompenserar den höga inomhustemperaturen. Vanliga avlånga lysrör, lågenergilampor eller så kallade kompaktlysrör fungerar bra. Man kan hänga belysningen i kedjor så att höjden går att justera efterhand som plantorna blir högre. Häng belysningen ca 30 cm ovanför plantorna. Låt lamporna lysa 12-14 timmar per dygn, resten av tiden får plantorna vila.

Skola om dina plantor

När småplantorna växt till sig så att de går att handskas med och det börjat skjuta upp en stjälk mellan hjärtbladen är det dags att skola om dem till egna krukor. (Hjärtblad är de första bladen som utvecklas på grodden och som senare kommer skrumpna ihop och försvinna.) Använd en mullrik jord vid omskolningen, t.ex. kompost eller blomjord blandad med 50 % såjord eller en speciell plantjord för plantuppdragning. Efter omskolning ska fröplantorna stå i halvskugga de första 3-4 dagarna tills rotsystemet börjat växa till sig och plantorna slutat sloka. Duscha dem gärna dagligen och vattna vid behov. Efterhand som plantorna växer till sig och krukorna börjar bli fullrotade, omskolas de ytterligare en eller flera gånger, innan det är dags för utplantering.

Dags för utplantering!

Innan utplanteringen ska plantorna avhärdas. Börja med avhärdningen i maj-juni cirka en vecka före utplanteringen. Temperaturen bör då ligga på 15−18°C dagtid. Placera växterna vindskyddat och i halvskugga, låt dem få sol bara 2−3 timmar de första dagarna och öka detta efterhand som de vänjer sig. Efter 3−4 dagar får de även stå ute nattetid om det inte är risk för frost. Efter avhärdningen planteras växterna på den slutliga växtplatsen. Genomvattna krukorna grundligt så jordklumpen är fuktig innan utplanteringen.

Gör din egen såjord

Som nybörjare är det mycket att tänka på när fröna ska sås och färdig såjord känns ofta som ett enkelt och bra alternativ. Det går utmärkt att så fröer i den såjord som finns att köpa i trädgårdshandeln. Men om du vill kan du blanda egen jord för dina fröers första tid.

#Gör så här!#

Blanda lika delar:

  • kompostjord eller gödslad planteringsjord
  • sand, vermikulit eller små lecakulor
  • torv

#Vad är vermikulit?#

Vermikulit omnämns ofta som ett bra substrat att använda vid frösådder. Men vad är vermikulit egentligen och vilka egenskaper har det?

Vermikulit är ett vulkaniskt, mycket lätt material som reflekterar ljus. Vermikulit har en bra förmåga både att absorbera fukt och att avge fukt. Det kan användas som jordförbättring för att göra jorden luftigare, mer lucker och varmare.

Vermikulit vid sådd av fröer Vid förodling av fröer är vermikulit ett utmärkt material att täcka sådden med för att skapa ett tunt, lätt och fuktighetsbevarande täcke. Vermikulit kan också användas när du blandar egen såjord.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB