Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i trädgården - oktober

Vi är framme i oktober och det är dags igen att höstpyssla i trädgården och göra den färdig inför vintern. Svala, krispiga dagar med hög luft, blå himmel och färgsprakande höstlöv är snart förestående - då är det skönt att gå ut och göra höstsnyggt i täppan, trädgården, på kolonin och balkongen.

Av Sylvia Svensson

Även om löven ännu inte har börjat skifta färg i någon större omfattning i söder så är det kanske redan ett faktum i norr. Så fort det väl har börjat kan det sedan gå fort och löven faller också snabbt i stora mängder.

Ta hand om löven

På gräsmattan är det inte bra att ha massor av löv eftersom de kan orsaka vinterskador till våren, men ett och annat löv kan få ligga kvar så att maskarna kan dra ner dem i sina hålor. Kör gärna över löven med gräsklipparen så att de sönderdelas. Resten av löven kan du lägga i komposten eller räfsa in under buskar, klätterväxter och i rabatter som skydd mot tjälen.

Ros- och fruktträdsblad med svampsjukdomar inte bör lägga i komposten. Gräv ner dem i marken eller skicka med brännsoporna. Samma sak gäller frukt med svampsjukdomar, låt inte den frukten ligga kvar på marken.

Så gör du med frukten

Om du har problem med skorviga äpplen och päron, var extra noga att ta bort både fallfrukten, "mumiefrukten” som sitter kvar på trädet och alla nedfallna blad. Annars kan svampsporerna som orsakar sjukdomar övervintra i bladen och frukterna. Bränn eller gräv gärna ner sådana blad och frukter så att de inte sprider sig med vinden.

Plocka försiktigt oskadade vinteräpplen som ska lagras. Linda in dem i tidningspapper och lägg in i en sval förvaring. 3-5 grader vore perfekt.

#Vad göra med fallfrukten?#

Av fallfrukt kan du göra pajer, äppelkakor, sylt eller gelé. Torka gärna också äppelringar i ugnen, som du kan knapra på som godis.

Ett stort äppelöverskott kan bli god äppelmust på något musteri.

Spara några äpplen till Kalle Koltrast, fåglarna blir glada för att få några äpplen senare under vintern. För fåglarna spelar det ingen roll om äpplena är lite stötta.

Sajten Äkta vara driver en kampanj för att rädda fallfrukten. Hos dem kan ni få information om var ni kan lämna in eller få äpplen.

Kretsloppskontoret i flera städer har gått ut med uppmaning att lämna in fallfrukten till Återvinningscentralen. Det får du göra gratis fram till sista oktober. De ser till att fallfrukten blir biogas och på detta sätt tar tillvara en outnyttjad resurs.

Klippa växter på hösten

Pioner och jordgubbsblasten bör klippas på hösten. Detta för att eventuella svampsjukdomar inte ska övervintra i blasten.

Klipp gärna ner perennerna först till våren – många perenner har ju vackra ”vinterståndare” och dessutom bör inte vattnet tränga in i de avklippta stjälkarna under vintern och få dem att ruttna. Detta gäller särskilt olika sorter av prydnadsgräs och perenner med ihåliga stjälkar.

För många träd är hösten den enda perioden de kan klippas. Dit hör till exempel alla stenfrukter som körsbär, plommon, persika och aprikos samt björk, lönn, avenbok, valnöt och vingnöt. Det går bra att klippa ett par veckor till, sedan bör du lägga ner beskärningen av dessa träd för i år.

Plantera på hösten

En underbar höstsyssla är att plantera lökar för vårens blomsterprakt. Smålökar och narcisser av olika slag bör komma i jorden snarast, men tulpanlökar kan du plantera så länge du kan få spaden i jorden. Plantera i väldränerad jord och ungefär tre gånger så djupt som löken är hög. Gödsla gärna i samband med plantering med benmjöl. Vattna ordentligt när du har planterat och sedan är det bara att vänta på våren.

Även buskar, rosor, perenner och träd kan du plantera länge ännu, de tar sig ofta bättre om man planterar dem när de har gått i vila.

Att plantera vitlök börjar bli alltmer populärt. Det finns sättvitlök att köpa i handeln nu och den behöver komma i jorden på hösten. Dela den hela vitlöken i klyftor, tryck in varje klyfta cirka 5 centimeter djupt i lätt sandig, väldränerad mulljord med cirka 10 centimeter mellan klyftorna. På våren kommer de upp och kan skördas från slutet av juli, då har de vanligen bildat en hel vitlök.

Höstpyssla i trädgården

Samla in redskap som ligger ute lite varstans, rengör och olja dem. Töm och ta bort vattenslangen, pumpar med mera och stäng av vattnet innan frosten kommer. Kolla även takrännorna så att inte skräp och löv täpper till dem.

Kolla om de omålade utemöblerna som ska plockas in behöver oljas – de håller bättre då. Placera möblerna så att det inte regnar på dem, torrt och under tak. Ta in kuddarna i ett torrt förråd.

Ordna belysning i trädgården. Vackra LED-lampor förbrukar inte mycket energi och man kan också använda solcellsarmaturer.

Ha gärna en rejäl bit frostskyddsväv lätt tillgänglig om en frostnatt skulle hota. Väven kan man lägga över ömtåliga växter som dahlior och på så sätt klara dem ännu ett tag. Sedan kan det ju komma en lång period av varmare väder då växterna kan fortsätta blomma.

Om sommarens krukor och lådor är ett sorgligt kapital, finns det massor av nytt och fräscht att köpa så här års. De kallas inte för inte för Höstfägringsväxter, så varför inte göra vackra krukplanteringar att ha på trappan och altanen av allt det vackra och frosttåliga som blomsterhandeln erbjuder just nu?

Glöm inte heller bort småfåglarna, de börjar komma fram nu efter sommaren i skogen och frågar efter mat. Har du tänkt att sätta upp fågelholkar till våren så gör det gärna redan nu på hösten. På så sätt får fåglarna skydd mot kalla vinternätter och kan sova gott där inne, och så har de dessutom bostadsfrågan löst inför våren!

Njut av hösten

Gläds åt hösten, de fina färgerna och vackra solskensdagar, och även stjärnklara kvällar, då vi en sista gång kan sitta ute i ljuslyktornas sken, gärna svepta i varma filtar och med en kopp varm dryck i handen är väl så underbara!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB