Azaleor i Slottsskogen och Botan
- i Slottsskogen och Botan
Nu blommar det åter i den underbara Azaleadalen i Slottsskogen. Göteborgarna vallfärdar dit med kaffekorgar och kameror för att uppleva och föreviga härligheten. Så gjorde vi också! Här vill vi ge er som inte har tillfälle att gå dit själva en möjlighet att få uppleva försommarglädjen bland de blommande, humlesurrande buskarna!
Men azaleor finns det även i Botaniska trädgården, särskilt ovanför Spegeldammen!
Det börjar blomma i Azaleadalen redan i mars, lite försiktigt i början, med några tidigblommande rena arter, men huvudblomningen inträffar från mitten-slutet av maj beroende på vädret, och det blommar sedan fram till mitten av juni. Det är då, gärna en tidig, solig majförmiddag, som man skall bege sig dit, för då doftar det också rent himmelskt av de tusentals blommorna!
Azaleorna är helt eller delvis lövfällande rododendronarter och -sorter som ursprungligen härstammar från Asien, södra Kina och Himalaya, men de finns även i Nordamerika och Japan. Släktet omfattar ca 800 buskar och träd som odlas för sin rika blomnings skull. Men de har oftast även en lysande höstfärg innan bladen faller!
Blomningen inträffar vanligen på våren men det finns några arter som blommar på bar kvist på vårvintern eller senare på sommaren, i juni-juli. Blommorna finns i nästan alla tänkbara färger, dock inte rent himmelsblåa och storleken på blommorna är från ett par cm i diameter till jättar med över 1 dm i diameter. Även själva buskarnas storlek varierar från knappa dm i höjd upp till flera meter.
I Azaleadalen har man huvudsakligen satsat på de mera robusta buskarna från knappa en meter till några meters höjd.
Azaleadalen planterades på 60-talet och har nu genomgått en lätt upprustning. Stigar har röjts, fler bänkar placerats ut på strategiska ställen, befintliga buskar beskurits och nya azaleor har planterats så att det nu prunkar ännu mer!
Vill du också ha en egen azaleadal? Då väljer du en lugn, solig plats, dock inte ett direkt, gassigt söderläge, utan gärna ett väst- eller östläge med en lägivande skog eller buskage som bakgrund. Bygg gärna rabatten med hjälp av torvblock. Gör en jordblandning av den befintliga skogsjorden, azalean vill ha lågt pH, det vill säga okalkad torvjord. Blanda in mycket naturell torv, sådana där stora torvbalar med grovriven torv är bra. Blanda också lite grovt grus i jorden för att göra den mer väldränerad. Använd gärna marktäckning mellan buskarna i form av täckbark, tallbarr, ek- eller boklöv. Det finns tusentals azaleasorter i handeln, vissa går till och med i zon 5.
Eftersom azaleans blomning är underbar men kort, så kanske du även ska tänka på fortsättningen och plantera sällskapsväxter till den? Småblommiga klematis, typ Clematis viticella med sina många namnsorter är bra, dem kan man klippa ner på hösten så de inte "stör" blomningen på våren. Vackra, mindre ormbunkar trivs också i samma slags jord som azaleor, liksom krollilja, sommarviva, hosta, akleja, alunrot, spetsmössa, sippor och ljungväxter. Även före azaleablomningen är det möjligt att få fägring om man sätter olika sorters "vilda" narcisser mellan buskarna.
Här finns mer att läsa om ännu fler tänkbara sällskapsväxter samt om hur du bygger en torvrabatt.
En bra bok i ämnet med massor av vackra bilder: Rhododendrons & Azaleas: A Colour Guide av Kenneth Cox, Croswood Press (UK) 2005, ISBN10: 1861267843
Svenska Rhododendronsällskapet har en bra hemsida: [http://www.rhododendron.se/](http://www.rhododendron.se/)Och nu kan du följa med på fägringen genom en bildkavalkad!
Azaleaprakt
'Knaphill Apricot'
'Byron'
'Freya'
'Gloria Mundi'
'Irene Koster'
'Magnifica'
'Kosters Brilliant'
'Berry Rose'
'Nancy Waterer'
'Phidias'
'Murillo'
'Persil'
'Satan'
Botans azaleaprakt
Rhododendron luteum
Rhododendron atlanticum
Rhododendron cumberlandence
Ännu fler bilder finns här: Nu blommar det i Azaleadalen