Att vattna på bästa sätt
Av Sylvia Svensson
Det är inte alltid så lätt att vattna rätt. En del växter kräver en mängd vatten medan andra vill ha helt andra mängder.
Ta tillvara vatten
I Sverige har vi gott om vatten, fast under värmeböljor under sommaren råder det ibland vattningsförbud med kommunalt vatten i trädgården. Den egna brunnen vid till exempel fritidshuset kan också sina om det är mycket varmt. Då gäller det att ta tillvara det vattnet som ändå används i hushållet, som dusch- och diskvatten, barnens plaskpool med mera.
Om du använder miljömärkta diskmedel med mera, kan du använda det så kallade gråvattnet att vattna med. Använd dock inte detta vatten till grönsakslandet, vattna bara blommor och buskar med det.
#När ska jag vattna?#
Försommaren är ofta torr och det är då växterna behöver mycket vatten för att komma igång. Tänk även på tidpunkten på dygnet när du vattnar. Avstå från att vattna mitt på dagen eller om det blåser mycket, då avdunstar vattnet snabbt och går till spillo. Tidig morgon är den bästa tiden att vattna, eftersom sniglar och svampsjukdomar kan gynnas om man vattnar på kvällen.
#Vattnets temperatur spelar roll#
För att vatten ska kunna tas upp av växterna måste det vara plusgrader i marken. Även vattnets temperatur är viktig, växternas rötter har svårt att ta upp för kallt vatten. Det är därför bra att hälla upp kallt kran- eller brunnsvatten i en tunna, hink eller vattenkanna så att det får samma temperatur som den omgivande luften. Att hälla upp vattnet hjälper också mot för hårt vatten om bottensatsen lämnas kvar.
#Hur mycket ska jag vattna och vilket sätt ska jag vattna på?#
När du ska vattna så ge inga småskvättar utan ge en ordentlig rotblöta. Cirka 30 millimeter per kvadratmeter en gång i veckan är lagom för de flesta växter, om det inte råder en värmebölja. 30 millimeter motsvarar 3 tioliters vattenkannor per kvadratmeter.
Det finns olika anordningar som till exempel droppslangar som kontinuerligt droppar lite vatten till växterna. Mängden går att justera. Det är mest i grönsaksland, till nyplanterade häckar och i växthus det är bra med sådana.
Det bästa är ändå att vattna med vattenkanna. Då kan du styra var vattnet hamnar, du kan använda tempererat vatten och ser ju direkt hur mycket växten får. Det går också att tillsätta växtnäring i en kanna och veta att växterna får det de behöver.
Om du ska vattna en hel gräsmatta eller häck, kan vattenspridare fungera bättre. För att du då ska veta hur mycket gräset eller växterna har fått, är det bra att ha en regnmätare.
Du kan också kolla genom att gräva lite i rabatten och se hur djupt vattnet kommit. Du kan ju tycka att du har stått där länge och vattnat men ändå är det fuktigt bara någon centimeter ner. Vattnet bör nå ner till växtens rötter, annars är det lätt att rötterna söker sig uppåt istället, kanske med vinterskador som följd. Hur djupt rötterna når är olika beroende på vilken växt det är.
#Kruk- och pallkrageodling och vatten#
Det är kul att odla i kruka och pallkrage, men tyvärr torkar de också snabbare. Jordmängden är liten och har du använd torvjord från en säck till detta, så kolla extra noga så att den inte torkar ut. Försök därför använda stora krukor och rejält djupa pallkragar.
Torvjorden håller visserligen vatten bra, men om den någon gång har torkat för mycket kan det vara svårt att vattna igenom den igen. Blanda därför torvjorden med lerjord för att fukten ska kunna hållas kvar bättre.
Att täcka jorden med till exempel färskt gräsklipp eller halm är ett bra sätt för att hålla kvar fukten i torvjorden och inte bara i krukor och pallkragar, utan även i trädgården. Du kan även plantera marktäckare för att hålla kvar fukten.
Olika växtförhållanden – olika växter
Det finns olika växtförhållanden i våra trädgårdar, det kan röra sig allt från fuktiga sänkor till torra bergsskrevor. En bra idé är att fundera på vilka växter du ska plantera var. Fuktälskande växter i den fuktiga sänkan och stenpartiväxter på berget och allt annat mittemellan.
Är det blåsigt i din trädgård så försök ordna lä, då växterna i blåsiga lägen gör av med mer vatten än de som står skyddade för vinden.
#Olika jordar behåller vatten olika bra#
Olika slags jordar har olika förmåga att behålla vatten. Lerjorden är oftast fuktigare än sandjorden, men å andra sidan kan den bli till väldigt hård ”cement” vid långvarig torka och ger då inte vatten ifrån sig. En inblandning av torv i de båda extrema jordarna kan öka fukthållningen avsevärt.
#Tips och trix inför semestern - vattna fast att du inte är hemma!#
Skall du åka på semester och inte har en blomvattnare till dina krukor? Använd PET-flaskor! Fyll flaskan med vatten och tryck ner den upp och ner i krukan!
Det finns också olika, mer eller mindre fiffiga, anordningar med droppslangar eller kapillärmattor att köpa.
Självvattnande krukor är ett annat tips för att slippa vattna så ofta.