Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att odla ekologiskt!

Till Odla.nu kommer många frågor om ekologisk odling. Är det svårt? Vad innebär egentligen ekologisk odling? Hur kommer jag igång? Susanne Lundberg, som odlar ekologiska grönsaker och kryddor i Halland, hjälper till att svara på frågor om ekologisk odling.

Av Katarina Kihlberg För många av oss är ekologisk odling bara ett halvdiffust begrepp. Susanne Lundberg från Källdalens Trädgårdar är både kunnig och erfaren inom ekologisk odling.

Jag frågar henne vad det innebär att odla ekologiskt i en vanlig trädgård?

− Att arbeta ekologiskt i trädgården innebär att med naturen och inte mot naturen, inleder Susanne.

Hon betonar att kemikalier som konstgödsel och bekämpningsmedel mot ogräs och skadedjur inte hör hemma i en ekologisk trädgård. Näringen i ekologisk odling ska växten få från jorden. Om du odlar samma grödor på samma ställe varje år så utarmas näringen i jorden. Använd därför växtföljd som ett naturligt sätt att ge tillbaka näring till jorden. Om växtföljd kommer vi att berätta mer på Odla.nu under våren.

Följ naturens kretslopp

Trädgården ska hushålla med sina resurser – kompost, gröngödsling, naturgödsel, växtvård, naturgödsel och friska växter är resurser som ska tas tillvara. Odlingen ska vara i enlighet med naturens kretslopp, en bra balans eftersträvas.

− Jag tycker också att det är viktigt att tänka på växternas funktion – har du liten yta, välj då växter med flera funktioner, till exempel ätbara, dekorativa, gödslande och miljöskapande. Den ekologiska trädgården ger tillbaka – staden får mer ”gröna lungor”, barnen får en god miljö och hushållet får mat.

Är det svårare och mer tidsödande att odla ekologiskt? − Nej, det är inte svårare – människor har odlat i alla tider och kemikalierna har vi inte haft i mer än knappt ett 60−70 år. Med god planering av ogräsrensning så behöver det inte ta längre tid än om du ska hålla på och bekämpa med kemiska produkter.

Susannes tips är att se till att varje höst och vår ta bort alla rotogräs. Rensa tidigt! Lär dig också att känna igen och ta bort fröogräsen innan de börjar spridas. Investera i bra handredskap, var generös och unna dig bra hjälpmedel.

− Tänk också på hur du sår och planterar dina köksväxter. Se till så att du har plats att rensa och hacka på mellan grödorna. Du får kanske färre växter, men friskare och större när du inte odlar så tätt. Du kan också täcka marken med organiskt material för att både tillföra näring och hålla tillbaka ogräs.

Vilka är de största fördelarna med ekologisk odling? − All odling är något skapande och kreativt. Den färska maten, alla fräscha och vackra grönsaker och kryddor, är mycket lön för mödan. Att odla sin egen mat är en förmån och man känner sig rik.

En del av den ekologiska odlingen är att föröka och odla sina egna prydnadsväxter till trädgården. Här finns både ekonomiska fördelar och det roliga i att lyckas driva upp egna plantor.

− Sen möter jag också fantastiskt mycket härliga människor i mitt arbete med ekologisk odling! Jag lär mig nya saker varje dag och blir aldrig fullärd – det finns alltid nytt att prova eller någon eller något att lära sig av, berättar Susanne.

Kan du se några nackdelar med ekologisk odling? − Det är utvecklande men ibland också en utmaning att acceptera naturen och dess skeenden. Att även inte så önskvärda företeelser hör till naturen – mögelsvampar och ohyra – är en övning i tolerans! Eller så gäller det att vara förutseende och lyckas avvärja angrepp.

Susannes nybörjartips för ekologisk odling!

• Det viktigaste av allt är att förbereda jorden – jordbearbeta, ta bort rotogräs och ordna en fin såbädd eller planteringsbädd. • Så först när jordbädden är klar, stressa inte med sådden. • Köksväxtplantor är ett bra val, men planterar du dem tidigt så använd täckduk. • Odlar du i växthus så vattna på morgonen, det är under dagen växterna behöver vattnet, och det blir mindre risk för pölar där skaldedjur kan trivas. • Växterna behöver luft – plantera inte för tätt. • Använd växtföljd när du odlar grönsaker. • Ät och använd allt och var inte rädd för att skörda hela säsongen, de späda grönsakerna är största lyxen! • Unna dig bra litteratur till exempel om odling av köksväxter och bra kokböcker med grön mat. Det går aldrig att komma ihåg allt och därför är det bra att kunna slå upp. Spara alla frökataloger, de är alltid informativa. • Skriv dagbok – anteckningarna är värdefulla. Skriv ner tid för sådd, omplantering, skörd och lite kommentarer. • Fotografera!

Susannes tips för ekologisk odling på balkong!

• Tänk på läget – förhållande väder, vind, sol. Anpassa växterna efter det. • Använd rymliga odlingskärl med ekologisk plantjord. Byt jorden varje säsong. • Tänk på växternas placering utifrån hur du vill använda balkongen – hur höga blir de, hur breda, hur står de tillsammans med övriga växter? • Tänk på om växterna är släkt och kan få samma sjukdomar? T.ex. tomat, aubergine och potatis är släkt och bör inte odlas trång tillsammans. • Ekologisk gödning ska användas lite och ofta, den ska tillföras regelbundet och det hjälper inte att gödsla extra. • Som växtskydd hjälper såplösningar oftast. Var ute i god tid och plocka bort skadegörare Duscha gärna balkongväxterna med vatten då och då. • Bra växttips är: Blomsterbönor som både är ätbara och dekorativa. Miniaubergine, minipaprika och cocktailgurka blir snygga krukväxter, liksom svartkål, purpurkål och grönkål. Bladen på kålen kan skördas efterhand och plantan tål lite frost. Kryddor är lättodlat och kan skördas långt in på hösten. • Grundprincip: Har växterna bara tillräckligt med jord så växer de bra.

Läs mer om ekologisk odling Källdalens trädgårdar

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB