Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att odla ekologiskt!

Till Odla.nu kommer många frågor om ekologisk odling. Är det svårt? Vad innebär egentligen ekologisk odling? Hur kommer jag igång? Susanne Lundberg, som odlar ekologiska grönsaker och kryddor i Halland, hjälper till att svara på frågor om ekologisk odling.

Av Katarina Kihlberg

För många är ekologisk odling fortfarande ett svårgripbart begrepp. Men för Susanne Lundberg på Källdalens trädgårdar är det både passion och vardag. Med lång erfarenhet och gedigen kunskap delar hon med sig av sina insikter kring hur ekologisk odling fungerar i praktiken, både i större trädgårdar och på mindre ytor som balkonger.

Vad innebär det att odla ekologiskt hemma i trädgården?

− Att odla ekologiskt betyder att samarbeta med naturen, inte mot den, poängterar Susanne.
Konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel hör inte hemma i den ekologiska trädgården. Istället ska växterna få sin näring direkt från jorden, där ett naturligt kretslopp är avgörande. Hon understryker särskilt vikten av växtföljd – det vill säga att rotera grödor från år till år. Upprepas samma odling på samma plats riskerar jorden att utarmas. Växtföljd blir därmed ett sätt att ge näring tillbaka till marken och förebygga problem med sjukdomar och skadedjur. (Läs mer om detta på Odla.nu.)

Följ naturens kretslopp

I den ekologiska trädgården handlar det om att hushålla med resurserna: kompost, gröngödsling, naturgödsel och friska växter blir tillgångar i ett slutet kretslopp. Målet är balans, där näring, jordkvalitet och biologisk mångfald stärks.

En annan viktig aspekt är att tänka på växternas olika funktioner. Har du en liten yta? Välj då gärna växter som är både ätbara, vackra och näringsgivande – exempelvis bönor, kryddor eller blomsterkål. På så sätt får du mer grönt i staden, barnen får en friskare miljö och du kan njuta av egenodlad mat.

Är ekologisk odling svårare eller mer tidskrävande?

En vanlig missuppfattning är att ekologisk odling skulle vara mer tidsödande, men Susanne menar att detta inte stämmer. Människan har odlat långt innan kemiska gödsel- och bekämpningsmedel fanns. Genom planering, exempelvis noggrann rensning av rotogräs både höst och vår, kan du minimera arbetsinsatsen. Att lära sig känna igen ogräs tidigt och angripa dem innan de sprids gör stor skillnad. Bra handredskap och hjälpmedel är investeringar som betalar sig, menar Susanne.

Så- och planteringsråd:
Så och plantera luftigt omkring grödorna – det ger färre men friskare plantor och gör ogräsrensningen enklare. Att täcka marken med organiskt material är ett effektivt sätt att både tillföra näring och hämma ogräs.

Vilka är de största fördelarna med att odla ekologiskt?

− Glädjen i att skapa, att se det växa och sedan skörda färsk, närproducerad mat är svårslagen. Du får både bättre smak och bättre näringsinnehåll – och känslan av att bli mer självförsörjande är mycket värdefull, säger Susanne.
En annan positiv effekt är att det ofta blir billigare och roligare när du driver upp egna plantor, både prydnadsväxter och ätbart. Dessutom för det ekologiska odlandet samman människor och skapar nya möten – kunskap utbyts och det finns alltid något nytt att lära.

Finns det några nackdelar?

Ekologisk odling är utvecklande men kan kräva tolerans för naturens nyckfullhet. Att acceptera vissa skadliga svampar och ohyra är ibland nödvändigt. Dock kan du ofta förebygga dessa problem med god planering, friska plantor och tålamod.

Susannes nybörjartips för ekologisk odling

  • Förbered jorden väl: Bearbeta noga, ta bort rotogräs och skapa en fin såbädd eller planteringsbädd.
  • Vänta med sådden tills jordbädden känns bra. Stressa inte!
  • Om du planterar köksväxter tidigt, använd täckduk för skydd.
  • Odlar du i växthus, vattna på morgonen – under dagen behöver växterna vatten, och du minskar risken för fuktproblem.
  • Plantera inte för tätt: Växter behöver luft.
  • Använd växtföljd när du odlar grönsaker.
  • Skörda hela säsongen och ta gärna till vara på späda grönsaker – otrolig lyx!
  • Skaffa bra litteratur om köksväxter och gröna recept. Spara även frökataloger – de är en ovärderlig kunskapskälla.
  • Skriv odlingsdagbok och fotografera – anteckningar och bilder hjälper dig att lära till nästa säsong.

Tips för ekologisk odling på balkong

  • Anpassa växtval efter läge: sol, skugga, vind.
  • Använd rejäla krukor och ekologisk plantjord, byt gärna jorden varje säsong.
  • Planera växternas placering efter både funktion och estetik.
  • Tänk på släktskap mellan växterna: exempelvis ska tomat, aubergine och potatis odlas med avstånd (de drabbas av liknande sjukdomar).
  • Ekologisk gödning: Tillför lite och ofta, hellre regelbundet än mycket på en gång.
  • För växtskydd: prova såplösning tidigt och plocka bort skadedjur för hand. Duschning av bladen kan också hjälpa.
  • Bra balkongväxter: blomsterbönor (dekorativa och ätbara), miniauberginer, cocktailgurka, kålväxter och kryddor som kan skördas långt in på hösten.
  • Grundtanken: Ge växterna tillräckligt med jord, så frodas de!

Varför ekologisk odling?

Ekologisk odling innebär att arbeta i harmoni med naturens ekosystem (läs mer här). Genom att undvika konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, hushålla med resurser samt stärka jord och biologisk mångfald, bygger du ett hållbart och robust odlingssystem. För den som odlar hemma ger det inte bara skörd av närproducerad och giftfri mat, utan också ökad kunskap om naturens kretslopp – och en friskare miljö för både människor och djur.

Vill du veta mer? Besök gärna Källdalens trädgårdar och läs vidare om ekologisk odlingOdla.nu.

Kom igång med ekologisk odling

Denna vägledning hjälper dig komma igång och inspirerar till att utforska hela processen, från jordförbättring till skörd och kretsloppshantering, vare sig du har stor trädgård eller en grönskande balkong!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB