Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att göra en avläggare

Har du vackra, blommande buskar eller extra goda vinbär kan du pröva att göra en avläggare för att få flera av just denna buske!

När är det bäst att börja med avläggare?

Den bästa tiden att starta med avläggare är på våren, när saven stiger och växten är i full tillväxt. Det går ofta bra även under tidig sommar och under senhösten, när klimatet inte är för torrt och varmt. Under de riktigt varma och torra perioderna mitt i sommaren är det däremot mindre lyckat att påbörja avläggare, eftersom risken för uttorkning är större och plantan har svårare att bilda nya rötter.

Så här gör du en klassisk avläggare

Att göra en avläggare är ett enkelt och tryggt sätt att få nya plantor av sin favoritbuske. Så här går du tillväga:

  1. Välj ut en ung, halvförvedad gren nära marken – den får gärna vara frisk och helst utan blomknoppar.
  2. Skrapa försiktigt bort lite bark på den del av grenen som ska ligga an mot jorden; detta underlättar rotbildning.
  3. Böj ner grenen och placera den i en sandblandad jordbädd. Sanden förbättrar dräneringen och stimulerar rötterna.
  4. Fäst grenen mot marken, antingen med en sten eller en u-formad järntråd. Det är viktigt att den ligger stadigt.
  5. Vänta och vattna! Efter några månader, ibland upp till ett år, har det oftast bildats rötter. Då klipper du av grenen från moderplantan och planterar den på sin nya plats.

Olika varianter av avläggare

Olika växter och situationer kräver ibland olika tekniker. Här är fler smarta sätt:

Ormavläggare

Den här metoden gör det möjligt att få flera plantor från samma gren, och passar särskilt för växter med långa och böjliga grenar, såsom klätterväxter. Du böjer ner grenen till marken och fäster den vid flera punkter – skrapa barken vid varje punkt som ska täckas med jord. Efter en säsong kan du dela på alla rotade partier.

Skottavläggning

För buskar och träd med styva grenar, som korneller, syrener, häggmisplar eller vissa pilar, passar skottavläggning särskilt bra. Gör så här:

  • Tidigt på våren skär du ner hela busken till cirka 5 centimeters höjd.
  • När nya skott växer fram under våren täcker du successivt med sandblandad jord, så att omkring 20 centimeter av skottet är täckt (låt spetsen vara fri).
  • Till sensommar eller höst kan du försiktigt kontrollera om skotten har bildat egna rötter och ta isär och plantera dem.

Luftavläggning

Om grenarna är så hårda och oböjliga att du inte kan lägga dem mot marken, till exempel hos magnolia eller vissa inomhusväxter (som fikus), kan du göra luftavläggare. Så här gör du:

  • Välj en ung gren och gör ett snitt några decimeter ner, mellan två bladpar, ungefär till hälften genom grenen.
  • Öppna snittet med en tändsticka eller liknande och pensla eventuellt på rotningsmedel.
  • Linda med fuktig spagnummossa runt snittet och täck med klar plast så att det hålls fuktigt.
  • Kontrollera då och då så att mossan inte torkar ut. Efter flera månader, upp till ett halvt år, kan du se om det bildats rötter. Klipp då av och plantera.

Fördelar och användningsområden för avläggare

  • Avläggare ger stabila och välmående plantor som är genetiskt identiska med moderplantan – idealiskt om du vill bevara särskilda egenskaper eller gamla kulturväxter.
  • Du kan snabbt och enkelt föryngra gamla buskage och säkra en fortsatt blomning eller skörd, utan att behöva köpa nytt.
  • Metoden är särskilt användbar för växter som är svåra att föröka från frö, eller som har låg groning eller rotningsprocent vid sticklingsförökning.

Komplettera med sticklingar?

Vill du också prova att föröka dina växter med sommarsticklingar? Då är juni-juli en bra period för många arter. Läs mer om hur du lyckas med sticklingar här: Sommarsticklingar.

Sammanfattning

Att använda avläggare är en klassisk och effektiv metod för att få fler plantor av buskar, träd och klätterväxter. Genom att böja ner en gren och låta den slå rot vid kontakt med jord får du nya klonade plantor som är identiska med moderplantan. Beroende på växtslaget kan du välja mellan vanlig avläggare, ormavläggare, skottavläggning och luftavläggning. Metoden är säker, enkel och passar särskilt bra för äldre, ärvda växter eller arter med speciella egenskaper – och självklart ett utmärkt sätt att föra trädgårdens arv vidare till framtiden!

Vill du ha fler tips om trädgård och odling samt ta del av aktuella erbjudanden? Anmäl dig gärna till vårt kostnadsfria nyhetsbrev på Odla.nu!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB