Att göra en avläggare
Av Sylvia Svensson
Många har gamla, ärvda buskar i trädgården som det skulle vara kul att få fler av. Då kan du antingen pröva att göra avläggare eller ta sommarsticklingar av den.
När börja med avläggare?
En bra tid att starta med en avläggare är på våren när saven stiger. Det går bra att göra även under den tidiga sommaren samt på senhösten. Under den mest varma och torra perioden mitt under sommaren är däremot inte så bra tid för att starta med en avläggare.
#Så här gör du en avläggare#
För att göra en avläggare gör du på följande sätt:
Välj ut en halvförvedad, alltså en ung, gren som sitter nära marken.
Skrapa lite med nageln i barken under grenen från den delen som skall hamna under jorden och lägg den mot marken så att den repade delen hamnar mot marken.
Böj ner grenen och tryck fast den i en underliggande sandblandad jordbädd.
Lägg på en sten som håller grenen mot marken. Du kan också fästa grenen med en u-formad, stadig järntrådsögla. Huvudsaken är att den sitter fast i marken.
Efter några månader, upp till ett år, kan grenen ha bildat rötter och kan sedan klippas loss och planteras.
#Fler varianter av avläggare#
Ormavläggare gör du på samma sätt som ovan men prövar att få ut flera plantor av samma gren. Denna metod passar till växter med långa, böjliga grenar, som klätterväxter. Böj grenen till marken och sätt fast den på flera ställen. Skrapa alla ställena som ska sitta mot jorden.
Skottavläggning passar till växter med styva grenar som är svåra att böja ner, som korneller, häggmisplar, syrener, scherminer, vissa pilar med flera som ändå behöver förnyas helt då och då.
Skottavläggning gör du så här: på vårvintern skär du ner en hel buske, som du vill förnya helt, till cirka 5 centimeters höjd. När de nya skotten börjar komma på våren så täck dem med sandig jord allt eftersom de växer. Fortsätt upp till cirka 20 centimeter av skottens höjd men täck inte skottspetsen. På sensommaren eller hösten kan du kolla om du har fått rötter på dessa skott och kan då ta isär dem och plantera.
Luftavläggning är en annan metod som också passar buskar med hårda, oböjliga grenar. Du kan pröva det med till exempel magnolia, men även till en del krukväxter inomhus som exempelvis fikus.
Luftavläggning gör du på följande vis: välj en ung, ännu inte för vedartad gren. Skär ett litet snitt några decimeter ner på grenen, mellan två bladpar, men inte rakt igenom utan till halvvägs ungefär. Håll snittet öppet med en tändsticka eller dylikt. Har du rotningsmedel så kan du pensla på det också. Linda sedan snittet rejält med fuktig spagnummossa och bind fast en klar plastpåse runt mossan så den hålls fuktig. Kolla då och då så det inte torkar ut.
Det kan ta rejält med tid innan det blir rötter, kanske upp till ett halvt år. Det går bra att öppna paketet med spagnummossa och kolla om det finns rötter. När paketet är fullt med rötter, kan du skära loss den nya sticklingen och plantera.
#Pröva med sticklingar?#
Vill du även pröva med sommarsticklingar? Läs mer här: Sommarsticklingar
#Nyhetsbrev Odla.nu#
Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev