Vedaska som gödselmedel
Hejsan!
Jag undrar lite om hur mycket och när man kan gödsla med vedaska från björk, tall och gran? Kan man gödsla upp äldre jord med vedaska som man har i pallkragar före sådd? Mina svartvinbärsbuskar ska få en giva nu i vår, hur mycket ska de ha?
Mvh Lisa
Hej!
Vedaska, främst från lövträ, är rik på kalium och kalcium, den innehåller något fosfor och mikronäringsämnen samt flera mineraler som jorden behöver. Aska från tallved är däremot inte så bra till grönsaker p g a att tallen har pålrot och suger upp ämnen djupare än gran och björk. Men tallaskan kan användas till växter som inte äts.
Askan innehåller inget kväve, så den fungerar inte ensamt som gödselmedel. Du bör komplettera den med något kväverikt gödselmedel som välbrunnen stallgödsel, färsk gräsklipp mm, men inte samtidigt! Askans basiska egenskaper gör nämligen så att gödselmedlets kväve, t.ex i form av ammonium, omvandlas till ammoniak som försvinner upp i luften och då försvinner ju en del av gödselverkan. Så aska först under vintern och efter en tid, senare på våren, kan du gödsla med annat.
Förr när "alla" hade vedeldning, sopades askan upp från spisarna och spreds över skogsplättarna, gräsmattorna, rabatterna och grönsakslanden allt eftersom. Dock tycker jag att man numera inte ska använda några större mängder aska i grönsakslandet, eftersom den innehåller även de miljöföroreningar som träden sugit upp när de växte. Förr var ju problemet med t.ex. tungmetaller mycket mindre.
Förr spred man gärna aska över gräsmattorna, helst ovanpå snön. När snön sedan smälte, spädde den ut askan. Man kan också "sanda" gångar och vägar med askan under vintern på is och snö. Det gör att ev. tungmetaller späds då ut och utgör knappast något problem senare.
Eftersom aska har högt pH, det vill säga den är basisk, kan den därmed motverka surhet i jorden. Den är bra om jorden har blivit sur av surt regn t.ex. Men det betyder också att surjordsväxter inte skall ha aska, så lägg den inte till rododendron, azaleor, blåbär och liknande.
Askan bidrar till stadigare stjälkar t.ex. hos pioner och om du lägger ut lite aska till dem tidigt på våren. Den kan också motverka röta i pionstjälkarna. Samma sak gäller rosor och många andra buskar. Den är också bra i små mängder till stenfrukt som körsbär och plommon och så till bärbuskarna förstås. Men man bör inte lägga på hur mycket aska som helst, även om de flesta växter mår bra av aska i små mängder.
Du kan också lägga lite aska i komposten och blanda om. Denna jord kan du sedan använda till rabatterna och blanda till dina pallkragar. Men tänk på det här med miljöföroreningar och ta inte för mycket.
Askan ska även ha viss avskräckande effekt på en del skadeinsekter.
Med vänlig hälsning Sylvia