Äta pelargoner
Har ett kakrecept med pelargonblad - det kunde ju bli en rolig sommarhit! Men vågar jag verkligen äta bladen? Jag köpte en doftpelargon (inneväxt), och anvisningarna visar "not to eat". Men jag antar att detta gäller bara en viss karenstid, tills gifterna den besprutats med slutat verka?
Susanne
Det finns vissa pelargoner som går bra att äta lite av, några massor handlar det ju så klart inte om. Men tänk på att alla doftpelargoner doftar inte - de luktar illa! Så krossa ett blad i handen och använd näsan, bestäm dig sedan om det är en ljuv, ätlig doft eller en frän kamferdoft som man inte bör använda till maten!
En som går bra att använda i maten är "Dr Westerlunds hälsoblomma", dvs. rosengeranium. Men det finns fler. Fisk kan man t.ex. krydda med citrusdoftande sorter, te kan man göra av myntadoftande sorter etc.
Just nu finns ett litet häfte i Blomsterlandet-butikerna att hämta, det heter Smakfulla recept med Doftpelargon.
Sylvia