Full version: Rensa fågelholk?
Mia i trädgården
Vi hade nöjet att följa en fågelfamilj i en av våra fågelholkar. Igår flög ungarna ut :-). Nu hoppas vi på en ny kull under försommaren. Vill fågelparet som använde holken nu (blåmes) ha kvar boet för att lägga nya ägg i, eller bör vi rensa holken så de eller andra fåglar han bygga nytt? Gillar de sin gamla bo/ andras använda bon eller vill de ha nytt o fräscht?
Huggorm
Finns det möjlighet så byter fåglar gärna holk inför sin andra kull, för att undgå parasiter i den gamla holken. Ni gör dem nog en tjänst om ni rensar holken snabbt nu innan det kommer nya ägg. Å andra sidan får de ju leta nytt bomaterial då, så det kan hända de föredrar lopporna framför arbetet.
Mia i trädgården
Bra, tack Huggorm, du är en säker källa till svar tummenupp.gif

Då rensar vi o lägger fram torrt gräs så de lätt hittar något att bädda med. Vi har några andra holkar framme, som inte användes nu, så får se om de väljer dem istället för omgång 2.

Kul är det i alla fall när vi får inneboende i holkarna :-)
Whiskuchi
Jag hann inte rensa min kameraholk efter att pilfinkarna flög ut, redan dagen efter började de dra in nytt gräs för att lägga en ny bal på den gamla, och några dagar efter det såg jag nya ägg. Första kullen flög ut 27 maj har jag för mig, och nu har de redan börjat ruva nästa omgång.

edit: det stämmer, de flög ut den 27:e, första juni såg jag fyra nya ägg och de började ruva igår.
Mia i trädgården
Oj så snabba de är :-) Kul m kamera, jag får fixa det till nästa år.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon